Για εσένα που θες να ενημερώνεσαι για ό,τι ενδιαφέρον συμβαίνει στην πόλη, αλλά και έξω από αυτήν ή για σένα που σου αρέσουν οι υπαίθριες εκδηλώσεις που έχουν κάτι ιδιαίτερο να πουν, έχουμε να προτείνουμε κάποια φεστιβάλ που σίγουρα θα δώσουν χρώμα στον Οκτώβρη σου!

Γιορτή του Παλουζέ στην Πάχνα

Το όμορφο αυτό αμπελοχώρι της επαρχίας Λεμεσού είναι διάσημο για τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής του παραδοσιακού εδέσματος του ζυμωτού παλουζέ, που δικαίως θεωρείται από τα πιο νόστιμα σε όλη την Κύπρο! Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, η αργία της 1ης του Οκτώβρη είναι ιδανική ευκαιρία να επισκεφτείς το χωριό, όπου θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις από κοντά όλη τη διαδικασία παρασκευής του και να περιηγηθείς στα περίπτερα δοκιμάζοντας και άλλα τοπικά εδέσματα.

Nicosia Book Fest

Το πιο σημαντικό ίσως φεστιβάλ βιβλίου της Κύπρου διοργανώνεται για 8η χρονιά στο Πάρκο Ακρόπολης, στη Λευκωσία, το σαββατοκύριακο 7 – 8 Οκτωβρίου, φιλοξενώντας δεκάδες παράλληλες δράσεις και παρουσιάσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και συζητήσεις. Στο φεστιβάλ θα λάβουν μέρος, όπως κάθε χρόνο, πολλοί εκδοτικοί οίκοι και βιβλιοπωλεία, ενώσεις συγγραφέων, πολιτιστικά ιδρύματα κ.τ.λ. και θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Τιμώμενη χώρα για φέτος είναι η Κίνα, οπότε θα υπάρχει και εκτενές αφιέρωμα στην κινέζικη λογοτεχνία και στον κινέζικο πολιτισμό.

Palaichori Street Food Festival

Ένας πολύ καλός λόγος για να επισκεφτείς το πανέμορφο αυτό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας αυτό το φθινόπωρο είναι το γαστρονομικό φεστιβάλ που θα φιλοξενήσει στις 14 του Οκτώβρη. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει περίπτερα πώλησης τοπικών προϊόντων και ζεστού φαγητού, βασισμένου στην κυπριακή κυρίως κουζίνα, live cooking από διακεκριμένους σεφ, μουσικές σκηνές, χορευτικά και πολλά άλλα. Στόχος του event είναι να γνωρίσει ο κόσμος την περιοχή και τη γαστρονομία της και να τονωθεί η πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Συν+Κίνησης

Η συνύπαρξη της ποίησης με άλλες μορφές τέχνης είναι η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία θα βασιστεί το νέο αυτό φεστιβάλ που ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 25 του μήνα. Το θέμα της πρώτης χρονιάς του Φεστιβάλ είναι η παγκόσμια ποίηση γυναικών, που θα αποτελέσει την έμπνευση ώστε να παρουσιαστούν διάφορα projects που θα συνδυάζουν την ποίηση με τη φωτογραφία, τη μουσική, τον χορό και άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία, σε διαφορετικούς χώρους, με ελεύθερη είσοδο.