Αν και φέτος ο Xειμώνας άργησε στο ραντεβού του, ωστόσο ο Μάρτιος είναι, τυπικά τουλάχιστον, ο πρώτος μήνας της Άνοιξης, της ομορφότερης εποχής του χρόνου, που τα φυτά μας ξυπνούν από τη «χειμερία νάρκη» τους και ζητούν τη φροντίδα μας. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι κατάλληλες για την εποχή εργασίες που θα αναζωογονήσουν τον κήπο μας και θα τον προετοιμάσουν για την ανοιξιάτικη ανθοφορία!

Ώρα για κλαδέματα

Aφού, λοιπόν, περάσει η παγωνιά του Xειμώνα, είναι ώρα να κλαδέψουμε τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου ή του μπαλκονιού μας, όπως η τριανταφυλλιά, η γαρδένια, η ορτανσία κ.λπ., ώστε να δώσουν νέα βλάστηση μέσα στην ‘Aνοιξη. Μετά το κλάδεμα θα ήταν καλό να τα ψεκάσουμε με ένα σκεύασμα χαλκού για να τα προστατέψουμε από ασθένειες.

κηπος

Φυτεύσεις – Mεταφυτεύσεις

Αν έχουμε κήπο, ο Μάρτιος είναι ο ιδανικός μήνας για φύτευση γκαζόν ή για ανανέωση του χλοοτάπητα στα σημεία που έχουν δημιουργηθεί κενά. Επίσης, τώρα είναι η καλύτερη περίοδος να φυτέψουμε σπόρους και βολβούς στις γλάστρες μας, μια βόλτα στο φυτώριο και θα μας κατατοπίσουν για τα ωραιότερα λουλούδια της εποχής. Επίσης, αν έχουμε βάλει στο… μάτι ένα δέντρο ή μεγάλο θάμνο, τώρα που τελειώνει ο Xειμώνας είναι η κατάλληλη περίοδος να το φυτέψουμε, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι θα αναπτυχθεί σωστά.

Οι μεταφυτεύσεις είναι στα φόρτε τους αυτήν την εποχή, αλλά πρέπει να γίνουν με προσοχή και να επιλέξουμε το κατάλληλο μέγεθος γλάστρας, ιδανικά ένα έως δύο νούμερα μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Επιπλέον, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να μετακινήσουμε τα μεγαλύτερα φυτά και θάμνους του κήπου μας από ένα σημείο σε ένα άλλο.

κηπος

Λίπασμα, το power food των φυτών

H «έκρηξη» της ανοιξιάτικης ανθοφορίας έχει σαν συνέπεια τα φυτά μας να έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από θρεπτικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξεκινήσουμε μέσα στον Μάρτη να βάζουμε λίπασμα σε όλα τα φυτά μας, κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε μια φορά τον μήνα από ’δω και στο εξής, αν θέλουμε να έχουμε εμφανή αποτελέσματα μέσα στην Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Προσοχή όμως στις υπερβολές γιατί μπορεί να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα και να «κάψουν» τα φυτά ή να τα καταστήσουν ευπαθή σε μυκητολογικές ασθένειες.

κηπος

Τακτικό πότισμα

Τον Χειμώνα η υγρασία και οι βροχές μας απαλλάσσουν από το συχνό πότισμα, όμως όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο πρέπει να αυξάνουμε τη συχνότητα του ποτίσματος, ιδίως για να αναπτυχθούν γρηγορότερα τα καινούργια φυτά που μόλις φυτέψαμε.

κηπος

Κάνοντας, λοιπόν, τα παραπάνω σίγουρα θα αλλάξει η όψη του κήπου ή του μπαλκονιού μας και το σκηνικό θα γίνει άκρως ανοιξιάτικο! Και για να απολαμβάνουμε τις ομορφιές του σπιτιού μας όλες τις εποχές, δεν ξεχνάμε ποτέ την ασφάλιση κατοικίας στην Anytime.