Κύπρος και σκόνη είναι έννοιες… αλληλένδετες και ειδικά τώρα το καλοκαίρι: αφήνουμε τα πάντα ανοιχτά και όσο και να καθαρίζουμε η σκόνη ξανακάνει την εμφάνισή της! Αφού, λοιπόν, δεν μπορούμε να απαλλαχτούμε οριστικά, ας δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τουλάχιστον τα πράγματα με ορισμένα έξυπνα κόλπα και συμβουλές…

συμβουλές σπίτι

Κρατάμε τη σκόνη έξω από το σπίτι

Βγάζοντας τα παπούτσια πριν μπούμε μέσα στο σπίτι και σφραγίζοντας με αεροστόπ το κάτω μέρος της εξώπορτας και της μπαλκονόπορτας, περιορίζουμε την ποσότητα της σκόνης που εισέρχεται στον χώρο μας. Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερο κρατάμε κλειστά τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, τόσο περισσότερο εμποδίζουμε και τη συσσώρευση σκόνης στο εσωτερικό του σπιτιού.

συμβουλές σπίτι

Καθαρίζουμε και… απομακρύνουμε

Τα φίλτρα του κλιματιστικού και του απορροφητήρα της κουζίνας πρέπει να καθαρίζονται συχνά, γιατί είναι σημεία στα οποία «παγιδεύεται» μεγάλη ποσότητα σκόνης, η οποία ευθύνεται και για διάφορες αλλεργίες. Επίσης, όσον αφορά συσκευές, προτιμούμε την ηλεκτρική σκούπα, γιατί απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης από τη συμβατική, και για το ξεσκόνισμα καλύτερα να χρησιμοποιούμε πανάκια με ηλεκτροστατική φόρτιση. Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι μαξιλάρια και χαλάκια τα τινάζουμε συχνά, όπως συχνά αλλάζουμε και τα κλινοσκεπάσματα.

συμβουλές σπίτι

Τα μαγικά κόλπα

Magic trick #1: Ξέρατε ότι το baby oil είναι… θαυματουργό για το ξεσκόνισμα; Λίγες σταγόνες σε ένα βρεγμένο πανί αρκούν για να απομακρύνουμε τη σκόνη από επιφάνειες και αντικείμενα για πολύ περισσότερο και επιπλέον δίνει και γυαλάδα που διαρκεί! Magic trick #2: Ας το παραδεχτούμε, όλοι έχουμε ψηλά και δυσπρόσιτα σημεία που δεν ξεσκονίζουμε ποτέ (π.χ. το πάνω μέρος των ντουλαπιών της κουζίνας ή του ψυγείου). Το κόλπο; Απλώνουμε ανοιχτά φύλλα εφημερίδας ή χαρτί κουζίνας, ώστε να καθίσει εκεί η σκόνη και κάθε τόσο απλά τα αφαιρούμε και να αντικαθιστούμε – τόσο απλό! Magic trick #3: Τα blinds/shutters που πάντα βαριόμαστε να καθαρίσουμε θα λάμψουν αν βάλουμε στο χέρι μας μια κάλτσα ελαφρώς βρεγμένη με νερό και υγρό απορρυπαντικό και τα περάσουμε απαλά από πάνω.

Σίγουρα κάθε σπίτι έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και θέλει τη φροντίδα του, όμως στο θέμα της ασφάλειας το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε το πρόγραμμα ασφάλειας κατοικίας που μας ταιριάζει – και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην Anytime!