Ο αγαπημένος μήνας διακοπών είναι εδώ και το ρολόι μετράει αντίστροφα για την ώρα της μεγάλης φυγής. Επόμενη σκηνή: εσύ να φορτώνεις βαλίτσες και να κουνάς μαντίλι στο αεροδρόμιο ή το καράβι. Μήπως όμως βιάζεσαι πολύ; Μήπως πρέπει πριν φύγεις να βεβαιωθείς ότι θα είναι το σπίτι σου προστατευμένο από διαρρήκτες κι άλλους κινδύνους; Φυσικά και ναι! Γι’ αυτό πρέπει να διαβάσεις τα παρακάτω tips που θα σε απαλλάξουν από το άγχος και θα σε βοηθήσουν –επιστρέφοντας– να τα βρεις όλα στη θέση τους…

ασφαλές σπίτι

Κλειδώνεις – μανταλώνεις

Πριν φύγεις, βεβαιώσου ότι ασφάλισες πόρτες και παράθυρα και έβαλες συναγερμό (αν έχεις). Αν όχι, υπάρχουν πλέον πολλές έξυπνες συσκευές και συστήματα παρακολούθησης σε μεγάλη γκάμα τιμών, ώστε μέσω της τεχνολογίας να παρακολουθείς το σπίτι σου όσο λείπεις.

ασφαλές σπίτι

Ενημερώνεις μόνο αυτούς που πρέπει

Μη γνωστοποιήσεις δημόσια (ειδικά στα social media) λεπτομέρειες του ταξιδιού σου. Ενημέρωσε μόνο όσους εμπιστεύεσαι, ανάμεσα στους οποίους και έναν γείτονα, ώστε αν δει κάποια ύποπτη κίνηση να σε ειδοποιήσει. Επίσης, καλό θα ήταν, αν μπορεί, να μαζεύει την αλληλογραφία σου, γιατί τα γράμματα που συσσωρεύονται στο letter box είναι «κράχτης» ότι λείπεις διακοπές.

Κλείνεις βρύσες & πρίζες

Επειδή η πυρκαγιά και η πλημμύρα είναι top στη λίστα των βλαβών – καταστροφών που μπορεί να συμβούν όσο λείπεις, βεβαιώσου ότι έκλεισες όλες τις βρύσες και αποσύνδεσες όλες τις ηλεκτρικές συσκευές (για αποφυγή βραχυκυκλώματος αλλά και για εξοικονόμηση ενέργειας). Τέλος, επειδή το να φαίνεται μόνιμα ένα φως ανοιχτό μέσα ή έξω είναι και αυτό στην πραγματικότητα ένδειξη ότι… οι ιδιοκτήτες λείπουν, η τοποθέτηση χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού είναι μια καλή εναλλακτική – και μειώνει και τα έξοδα του ρεύματος!

Ασφαλίζεις χρήματα & τιμαλφή

Είναι αυτονόητο αλλά τόσο σημαντικό: μην αφήσεις μεγάλα χρηματικά ποσά και αντικείμενα αξίας μέσα στο σπίτι ή αν το κάνεις, επένδυσε σε ένα καλό χρηματοκιβώτιο. Ένας διαρρήκτης λένε ότι μένει κατά μέσο όρο 10 λεπτά σε ένα σπίτι, οπότε το πιο πιθανό είναι ότι δε θα έχει τον χρόνο να ασχοληθεί με το χρηματοκιβώτιο.

Κάνεις «ρεκτιφιέ» στον κήπο σου

Ένας περιποιημένος κήπος είναι σημάδι ότι το σπίτι κατοικείται, οπότε αφιέρωσε λίγο χρόνο στα φυτά σου. Αν έχεις αναρριχητικά φυτά ή δέντρα, κλάδεψέ τα πριν φύγεις, γιατί λειτουργούν ιδανικά ως «καμουφλάζ» για επίδοξους εισβολείς.

Για να είμαστε όμως ρεαλιστές, κάποιες φορές όσο και να έχεις προετοιμαστεί, δεν μπορείς να προβλέψεις τα πάντα – και εδώ έρχεται η ασφάλιση κατοικίας στην Anytime, για να σου δώσει τη σιγουριά που χρειάζεσαι με κάλυψη για ό,τι και αν συμβεί!