Η αφρικανική σκόνη είναι κάτι συνηθισμένο στο νησί μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, καθώς υπάρχουν μέρες που ξυπνάμε και όλα είναι καλυμμένα από ένα πέπλο της – μαζί και το αυτοκίνητό μας! Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες πρακτικές λύσεις και tips για να προφυλάξουμε το όχημά μας.

Συχνό και σχολαστικό καθάρισμα

Όσο πιο συχνά καθαρίζεις το αυτοκίνητο τόσο το καλύτερο, για να μην συσσωρεύεται η σκόνη, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Το πλύσιμο σε πλυντήριο αυτοκινήτων είναι πιο σχολαστικό, άρα είναι καλό να γίνεται κάθε 15 ημέρες ή το λιγότερο μία φορά τον μήνα, ανάλογα βέβαια και με τη χρήση του αυτοκινήτου. Αν στο ενδιάμεσο έχεις τη δυνατότητα (και την όρεξη) να ξεπλένεις το εξωτερικό του με νερό, ακόμα καλύτερα, αφού μ’ αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνεται η σκόνη πριν περάσει αρκετός καιρός και αφήσει λεκέδες.

skoni

Κεραμική επίστρωση ή κέρωμα

Για πιο ενισχυμένη προστασία από τη σκόνη, οι ειδικοί συνιστούν την εφαρμογή κεραμικής επίστρωσης, η οποία έχει αντιχαρακτικές ιδιότητες, προστατεύει το βερνίκι και αναδεικνύει το χρώμα του αυτοκινήτου, δίνοντας γυαλάδα. Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να κάνει τη σκόνη να γλιστράει και να φεύγει πιο εύκολα στην επιφάνεια που έχει εφαρμοστεί.

Πιο οικονομική λύση είναι το κέρωμα, το οποίο επίσης βοηθά στο να απομακρύνεται πιο εύκολα η σκόνη από την επιφάνεια του αυτοκινήτου, απλώς δεν έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και τόσο καλό αποτέλεσμα όσο η κεραμική επίστρωση.

Αντικατάσταση φίλτρου αέρα και καμπίνας

Η σκόνη έχει την ιδιότητα να εισχωρεί στα ενδότερα του αυτοκινήτου και να μην μένει μόνο στην εξωτερική επιφάνεια. Η αλλαγή του φίλτρου αέρα και καμπίνας, ιδίως αν είναι παλιά, είναι απαραίτητη για να μην μπαίνει η σκόνη μέσω των αεραγωγών στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Εναλλακτικά, μπορείς να ζητήσεις σε ένα βενζινάδικο να καθαριστεί το φίλτρο με αέρα.

skoni

Οδήγηση με κλειστά παράθυρα

Για τους ίδιους λόγους είναι ζωτικής σημασίας να οδηγείς με κλειστά παράθυρα τις ημέρες που το φαινόμενο είναι σε έξαρση, ώστε να εισχωρεί όσο το δυνατόν λιγότερη σκόνη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Στάθμευση σε κλειστό χώρο

Το πάρκινγκ σε κλειστό γκαράζ είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην συσσωρεύεται η σκόνη στην επιφάνεια του οχήματος, επομένως αν έχεις αυτήν τη δυνατότητα, προτίμησέ τη, γιατί έτσι θα περιορίσεις σίγουρα το πρόβλημα στο ελάχιστο.

Όσο για τις υπόλοιπες αναποδιές που μπορεί να συμβούν στις μετακινήσεις σου; Αν έχεις επιλέξει να ασφαλιστείς στην Anytime, μην αγχώνεσαι, γιατί έχεις κάλυψη κάθε στιγμή!