Ο κύβος ερρίφθη! Αργά ή γρήγορα θα αποχαιρετήσεις το παλιό σου σπίτι και πλέον οι μικρές και μεγάλες στιγμές της καθημερινότητάς σου θα βρουν καταφύγιο σε έναν νέο χώρο. Για να πετύχεις αυτό που θες ή κάτι πολύ κοντά σε αυτό που είναι για σένα το ιδανικό σπίτι, θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια. Όλα όσα πρέπει να λάβεις υπόψη μπορεί να σου φαίνονται βουνό, αλλά όταν ξεκινήσεις, θα δεις ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο περίπλοκα.

Τα βασικά:

1. Περιοχή
Τόσο από άποψη πρακτική όσο και από άποψη ασφάλειας, μια μικρή έρευνα είναι απαραίτητη. Ψάξε για τα προφανή, δηλαδή ποιες περιοχές θα σε βολέψουν με τη δουλειά ή το πανεπιστήμιο, αν υπάρχουν κοντά σουπερμάρκετ, φούρνος, φαρμακεία κ.λπ. και μάθε από τη γειτονιά πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθεις στη συγκεκριμένη περιοχή (αν δεν τη γνωρίζεις).

2. Θόρυβος
Για να έχεις κυριολεκτικά το κεφάλι σου ήσυχο, ένα σπίτι σε γειτονιά χωρίς φασαρία είναι must. Προτίμησε πάροδο αντί για κεντρικό δρόμο και θα γλιτώσεις και τον θόρυβο και το καυσαέριο. Μην υποτιμάς τους «άτακτους» γείτονες, οπότε φρόντισε να μάθεις διακριτικά αν υπάρχουν τέτοιοι.

3. Χώροι
Αν έχεις σχέση, οικογένεια, φίλους που σε επισκέπτονται συχνά, φιλοξενούμενους από το εξωτερικό (ναι, θα καταφέρουν να έρθουν ξανά!), αν εργάζεσαι από το σπίτι ή αν τέλος πάντων θα χρειαστείς οπωσδήποτε κάποιους χώρους, σκέψου πώς μπορείς να διαμορφώσεις το κάθε υποψήφιο σπίτι, ώστε να εξυπηρετεί όλες σου τις ανάγκες. Αν δεν… προχώρα παρακάτω.

4. Κατοικίδια
Τα κατοικίδια είναι συχνά το «μήλον της έριδος» μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, αλλά και στη σχέση με τους γείτονες. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί που είναι περισσότερο ανοιχτοί στο θέμα, οπότε αναζητήσέ τους. Αρκεί βέβαια να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής και σεβασμού προς το ίδιο το σπίτι, αλλά και τη γειτονιά.

5. Μικροπαρεμβάσεις
Κάποιοι ιδιοκτήτες σπιτιών δε χαίρονται ιδιαίτερα με μικρές παρεμβάσεις εκ μέρους του ενοικιαστή, του στυλ «θέλω να κρεμάσω ένα καδράκι στον τοίχο», «θα προτιμούσα αυτός ο τοίχος να ήταν μπλε». Ρώτα εκ των προτέρων για παν ενδεχόμενο και αν ακούσεις πολλά «όχι», καλύτερα ψάξου αλλού.

6. Κλιματισμός & Προσανατολισμός
Δύσκολο το καλοκαίρι στην Κύπρο και ο κλιματισμός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πλεονεκτήματα ενός σπιτιού. Όπως και το πού βλέπει το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι ή το καθιστικό. Καθόλου ευχάριστο να λιώνεις από τη ζέστη μες στο σπίτι σου για 5-6 μήνες τον χρόνο!

7. Ηλεκτρολογικά/Υδραυλικά
Όσο όμορφο και να φαίνεται εξωτερικά ένα σπίτι, μπορεί να κρύβει μικρές δυσάρεστες εκπλήξεις. Τσέκαρε αν λειτουργούν σωστά οι πρίζες, ο ηλεκτρικός πίνακας, οι ασφάλειες και τα σχετικά, αλλά και το καζανάκι, οι βρύσες, ο θερμοσίφωνας και τα λοιπά υδραυλικά.

8. Συμβόλαιο
Όταν καταλήξεις στο σπίτι που θα σε κάνει να νιώσεις την απόλυτη ικανοποίηση, ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης σου εμπνέει εμπιστοσύνη, διάβασε καλά τους όρους του συμβολαίου πριν το υπογράψεις, προκειμένου να αποφύγεις την ανάληψη ευθυνών που δε σου αναλογούν.

Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό σπίτι για τον καθένα μας μεταφράζεται διαφορετικά. Και ιδιαίτερα στην περίπτωση που νοικιάζουμε έναν χώρο, το σπίτι μας αποτελείται από τα κινητά προσωπικά μας αντικείμενα, τα οποία κάθε φορά που μετακομίζουμε, μεταφέρουμε μαζί μας σαν πολύτιμο θησαυρό. Αυτόν τον προσωπικό θησαυρό του καθενός μάς βοηθάει και η Anytime να προστατεύσουμε, προσφέροντας συμφέρουσες λύσεις για ασφάλεια περιεχομένου κατοικίας, για να νιώθουμε πάντοτε ασφαλείς σε κάθε νέο σπίτι που νοικιάζουμε.