Μπορεί η περίοδος της πανδημίας να έχει περάσει και να μας έχει ανοίξει η όρεξη για ταξίδια στο εξωτερικό, όμως το Πάσχα στον τόπο μας έχει πάντα άλλη αξία και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις παραδόσεις και τα ξεχωριστά έθιμά μας, τα οποία αποτελούν τον «κρίκο» που μας συνδέει με το μέρος που μεγαλώσαμε και αποκτήσαμε αναμνήσεις! Ας ξαναθυμηθούμε, λοιπόν, τα πιο αγαπημένα από αυτά.

Σάββατο του Λαζάρου

Αναπαριστώντας την επιστροφή του Λαζάρου από τον κόσμο των νεκρών, σε αρκετά χωριά της Κύπρου τα παιδιά επισκέπτονται τα σπίτια κρατώντας κλαδιά φοινικιάς και ψέλνοντας το τραγούδι του Λαζάρου. Οι νοικοκυρές τα κερνούν φλαούνες, φρέσκα αυγά και χρήματα.

Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή των Βαΐων η κυπριακή παράδοση λέει ότι κάθε οικογένεια φέρνει στην εκκλησία κλαδιά ελιάς, τα οποία παραμένουν εκεί για 40 μέρες για να αγιαστούν, ώστε να τα πάρουν μετά και να τα χρησιμοποιούν όλο τον χρόνο για το λεγόμενο «κάπνισμα», το οποίο θεωρούσαν ότι απέτρεπε από το κακό και τη βασκανία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας σε πολλά μέρη της Κύπρου οι πιστοί σκορπούν φύλλα ελιάς, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο την υποδοχή του Ιησού στα Ιεροσόλυμα «μετά βαΐων και κλάδων».

Μεγάλη Πέμπτη

Τη Μεγάλη Πέμπτη όλες οι εικόνες καλύπτονται με μαύρα ρούχα σε ένδειξη πένθους και οι νοικοκυρές ζυμώνουν ψωμιά και κουλούρια σε σχήματα εμπνευσμένα από τα Πάθη του Χριστού. Επιπλέον, είναι αυτήν τη μέρα που η παράδοση επιτάσσει το βάψιμο των αυγών σε κόκκινο χρώμα, έθιμο το οποίο συμβολίζει το αίμα του Χριστού και την Ανάστασή του.

Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου και του στολισμού του Επιταφίου, κατά τη διάρκεια του οποίου νέοι και νέες ψάλλουν τον επιτάφιο θρήνο. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται το βράδυ της ίδιας μέρας στους κεντρικούς δρόμους των χωριών.

Μεγάλο Σάββατο

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες σε όλο το νησί και τελείται η λεγόμενη «Πρώτη Ανάσταση». Αφαιρούνται τα μαύρα ρούχα που σκέπαζαν τις εικόνες, οι πιστοί χτυπούν τους «σκάμνους» και αυτοί που κρατούν τα εξαπτέρυγα χτυπούν τους πολυελαίους, κίνηση που συμβολίζει τον εκφοβισμό του δαίμονα με την Ανάσταση του Ιησού. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τελείται ένα από τα πιο δημοφιλή πασχαλινά έθιμα, αυτό της Λαμπρατζιάς, όπου καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα. Ενδιαφέρον είναι πως στην Κύπρο τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας το είδωλο του Ιούδα το έντυναν σαν σύγχρονο της εποχής Άγγλο με ημίψηλο καπέλο και μπαστούνι σατιρίζοντας τους ξένους κατακτητές. Μετά τη λειτουργία της Αναστάσεως ακολουθεί το εορταστικό δείπνο με αυγά, φλαούνες, τραχανά ή αυγολέμονη σούπα.

Κυριακή του Πάσχα

Και φτάνουμε στην Κυριακή, όπου μετά τη λειτουργία οι πιστοί ψήνουν το πατροπαράδοτο αρνί στη σούβλα και στις πλατείες των χωριών, εκεί όπου κυριαρχούν τα παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρής. 

Kαλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!

έθιμα