Είσαι νέος οδηγός και έφτασε η ώρα να αποκτήσεις το πρώτο σου αμάξι ή είσαι έμπειρος και απλά θέλεις να αντικαταστήσεις το σαραβαλάκι σου με ένα άλλο όχημα και όχι απαραίτητα καινούριο; Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, από τη στιγμή που αποφάσισες να προχωρήσεις με αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, πρέπει να έχεις κατά νου κάποιες λεπτομέρειες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τελική σου απόφαση.

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ελέγξεις είναι τα χαρτιά. Ο αριθμός πλαισίου, η ταυτότητα του αυτοκινήτου, που θα πρέπει να συμπίπτει με την άδεια κυκλοφορίας, θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το ιστορικό του όσον αφορά τα service, αλλά και στοιχεία όπως ο κυβισμός, η πινακίδα, η χρονολογία κατασκευής, τα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ. Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι εισαγόμενο, ζήτα να δεις το τιμολόγιο της αγοράς από το εξωτερικό καθώς και τα έγγραφα του εκτελωνισμού.

Ένα test drive θα σου λύσει κάποιες βασικές απορίες για την κατάσταση του οχήματος το οποίο σε ενδιαφέρει να αγοράσεις. Το κιβώτιο των ταχυτήτων, είτε είναι αυτόματο είτε χειροκίνητο, θα πρέπει να «κουμπώνει» καλά και να μην σε δυσκολεύει σε κάθε αλλαγή. Αν αφήσεις για ελάχιστα δευτερόλεπτα το τιμόνι και δεις ότι το αυτοκίνητο παρεκκλίνει της πορείας του, τότε σημαίνει ότι χρειάζεται διόρθωση το σύστημα ευθυγράμμισής του ή ότι υπάρχει ζημιά στο σασί. Περνώντας, με χαμηλή ταχύτητα, από μια μικρή λακκούβα θα διαπιστώσεις αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις αναρτήσεις και αν θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.

Τα ελαστικά και οι ζάντες είναι ένα ακόμα σημείο που θα πρέπει να ελέγξεις. Από την κατάστασή τους, σε σχέση και με την ημερομηνία λήξης, θα καταλάβεις τι χρήση έχει γίνει προηγουμένως στο αυτοκίνητο και αν υπάρχουν φθορές, θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι είναι σημαντικό έξοδο που θα επωμιστείς με την αγορά. Γι’ αυτό, αλλά και γενικότερα, αν βρεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σε πολύ χαμηλή τιμή πώλησης, θα πρέπει να υποψιαστείς ότι θα έχεις έξτρα έξοδα στην πορεία.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν γνωρίζεις πραγματικά από αυτοκίνητα, θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν μηχανικό της εμπιστοσύνης σου. Εκείνος θα μπορέσει να δει το όχημα από κάτω και να ελέγξει ίχνη από ατύχημα ή πιθανή σοβαρή φθορά, αλλά και να τσεκάρει τον κινητήρα για ενδεχόμενη διαρροή λαδιού, τα καλώδια, τους ήχους κ.λπ. Επίσης, ο μηχανικός είναι εκείνος που ξέρει ποια σημεία του αυτοκινήτου μαρτυρούν αν τα χιλιόμετρα που παρουσιάζονται από τον ιδιοκτήτη ή τον πωλητή είναι τα σωστά ή έχει υπάρξει παρέμβαση στο κοντέρ.

Τέλος, αφού έχουν γίνει όλα τα παραπάνω, με μια ματιά μπορεί κανείς να καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκονται η μπαταρία και οι ηλεκτρονικές λειτουργίες του αυτοκινήτου. Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι τα φώτα και οι σκάλες τους.

Η αγορά μεταχειρισμένου οχήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά υπάρχουν πολλές συμφέρουσες επιλογές, από τις οποίες μπορεί να προκύψει ένα σωστό και πρακτικό αυτοκίνητο. Αφού καταλήξουμε, δεν θα πρέπει να αμελήσουμε την ασφάλεια του νέου μας αυτοκινήτου, ειδικά όταν έχουμε στη διάθεσή μας τα ολοκληρωμένα και ευέλικτα πακέτα κάλυψης της Anytime, για να αισθανόμαστε την ηρεμία και την ασφάλεια που χρειαζόμαστε στον δρόμο κάθε στιγμή.