Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και κάθε Σαββατοκύριακο το βουνό και το παιχνίδι στο χιόνι θα έπρεπε να έχουν την τιμητική τους! Ζώντας όμως σε μια μεσογειακή χώρα που τους περισσότερους μήνες του χρόνου έχει ηλιοφάνεια, δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την οδήγηση στο χιόνι, μη σου πω έχουμε… μαύρα μεσάνυχτα! Γι’ αυτό και καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τα βασικά, από τα οποία το σημαντικότερο είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, στο παρακάτω άρθρο όλες τις πληροφορίες που θα σου χρειαστούν σχετικά με την αγορά, αλλά και τη σωστή χρήση τους.

Πότε, που, γιατί

Καταρχάς, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες μόνο στις περιπτώσεις που επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί από τις αρμόδιες αρχές και όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση προκαλούνται φθορές στα ελαστικά, αλλά και στο ίδιο το οδόστρωμα.

Αντιολισθητικές αλυσίδες

Τι επιλογές έχεις

Σε ό,τι αφορά τώρα την επιλογή του κατάλληλου τύπου αλυσίδων για το δικό σου αυτοκίνητο, σημαντικό ρόλο παίζει να διαλέξεις το σωστό νούμερο που αντιστοιχεί στις διαστάσεις του τροχού και του ελαστικού. Επίσης, λάβε υπόψη σου ότι όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα τόσο πιο αποτελεσματική είναι η πρόσφυση. Σημαντικός παράγοντας στην επιλογή σου πρέπει σίγουρα να είναι και η ευκολία στην τοποθέτηση.

Εκτός από τις κλασικού τύπου αλυσίδες, μια εναλλακτική λύση είναι και οι «χιονοκουβέρτες» οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα της ευκολότερης τοποθέτησης, στα μειονεκτήματά τους όμως είναι το γεγονός ότι είναι ακριβότερες, αλλά και το ότι φθείρονται πιο γρήγορα, αν δεν είναι τόσο καλής ποιότητας. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για οδήγηση σε μαλακό χιόνι και όχι σε παγωμένο δρόμο.

Η πιο ακριβή επιλογή είναι η αλυσίδες τύπου «αράχνη» και αυτό γιατί συνδυάζουν την εύκολη τοποθέτηση, την ασφάλεια αλλά και την ανθεκτικότητα.

Αντιολισθητικές αλυσίδες

Τι να προσέξεις

Ο βασικός κανόνας είναι ότι οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς, με μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου σου και τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Όταν οδηγείς με αλυσίδες, φρόντισε η ταχύτητά σου να μην ξεπερνά τα 30 – 40 χλμ. την ώρα, να οδηγείς «απαλά» χωρίς απότομα φρεναρίσματα και να αποφεύγεις τις λακκούβες, καθώς φθείρουν τους κρίκους και μπορεί να σπάσουν.

Για να τοποθετήσεις τις αλυσίδες, διάλεξε ένα ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου, άναψε τα alarm και τοποθέτησε το τρίγωνο σε μικρή απόσταση.

Μετά τη χρήση τους, οι αλυσίδες πρέπει να καθαρίζονται σωστά και ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, πριν τις αποθηκεύσεις στη θήκη τους.

Για να γίνουν όμως οι βόλτες σου στο χιόνι 100% ασφαλείς, μην παραλείψεις να ασφαλίσεις το αυτοκίνητό σου στην Anytime!