Ο Σεπτέμβρης είναι συνήθως ο μήνας των αλλαγών, των νέων στόχων και της οργάνωσης. Σηματοδοτεί την επιστροφή στη βάση και στην καθημερινότητα, παράλληλα όμως είναι μια ευκαιρία για ανανέωση. Οι θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο ανεκτές, οπότε είναι μια καλή περίοδος για να βάψουμε το σπίτι μας, στην περίπτωση που το χρώμα έχει φθαρεί ή που απλώς θέλουμε να αλλάξουμε εικόνες μέσα σ’ αυτό και να προετοιμαστούμε για έναν ευχάριστο και δημιουργικό χειμώνα. Με λιγότερα έξοδα και τα κατάλληλα μέσα, μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, ακόμα και αν είναι κάτι που δοκιμάζουμε πρώτη φορά!

Όλα όσα χρειάζεσαι
Προτού να ξεκινήσεις, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείς ότι έχεις όλα τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις. Χαρτοταινία και νάιλον για να καλύψεις τις επιφάνειες, γυαλόχαρτο, συρματόβουρτσα ή ξύστρα, σπάτουλα και στόκο για να προετοιμάσεις τον τοίχο, σκαφάκι για να τοποθετήσεις την μπογιά και να αναμείξεις τα χρώματα, ρολό και πινελάκια για τις λεπτομέρειες. Μην ξεχάσεις τα προστατευτικά γυαλιά ματιών και τα γάντια που θα προστατεύσουν τα χέρια σου από τους διαλύτες, αλλά και τη σκάλα που θα σε βοηθήσει με τα ψηλά σημεία.

Επιλογή χρωμάτων
Σκέψου με τι χρώματα θες να βάψεις τον χώρο σου. Συμβουλέψου περιοδικά διακόσμησης ή διαφορετικές πηγές στο ίντερνετ, για να πάρεις ιδέες και κάνε μια επίσκεψη σε ένα χρωματοπωλείο για να δεις τις επιλογές σου. Λάβε υπόψη τα χρώματα των επίπλων σου και γενικά το ύφος της διακόσμησης του σπιτιού σου και κινήσου αναλόγως. Προμηθεύσου δείγματα για να τα μελετήσεις καλύτερα και προτίμησε ακρυλικά χρώματα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Όταν καταλήξεις, κάνε μια πινελιά στον τοίχο που θα ξεκινήσεις να βάφεις, προκειμένου να σιγουρευτείς ότι είναι το χρώμα που είχες στο μυαλό σου.

Προετοιμασία
Εφόσον, έχεις αποφασίσει με ποια χρώματα θα προχωρήσεις, είσαι έτοιμος/η για το επόμενο βήμα. Απομάκρυνε ό,τι μπορεί να απομακρυνθεί από τους τοίχους και το πάτωμα του δωματίου που θα βάψεις και κάλυψε τα έπιπλα με νάιλον. Πέρνα το πάτωμα, τα κουφώματα, τις πόρτες και τις πρίζες με χαρτοταινία. Πάρε ένα σφουγγάρι ή ένα πανί και καθάρισε τον τοίχο από τις σκόνες, στόκαρε τις τρύπες και τις ρωγμές και τέλος, τρίψε καλά για να φύγει το προηγούμενο χρώμα και να λειανθεί η επιφάνεια του τοίχου.

Βάψιμο
Πριν ξεκινήσεις να εφαρμόζεις το χρώμα, είναι καλό να περάσεις τις επιφάνειες των τοίχων με αστάρι, υλικό που δημιουργεί ένα υπόστρωμα, το οποίο μονώνει και προστατεύει. Πιάσε το ρολό σου και ξεκίνα να βάφεις από πάνω προς τα κάτω. Οι ειδικοί συμβουλεύουν σε κάθε επιφάνεια να σχηματίζεις αρχικά ένα W και μετά να γεμίζεις τα κενά με κάθετες κινήσεις. Συνεχίζεις από την τελευταία λωρίδα μπογιάς, περνώντας ξανά ελαφρώς από πάνω της. Μόλις περάσεις το πρώτο χέρι, θα δεις αν θα χρειαστεί και δεύτερο. Σε αυτήν την περίπτωση, άσε το πρώτο χέρι να στεγνώσει καλά και πέρνα το δεύτερο την επόμενη μέρα.

Λεπτομέρειες
Αφού τελειώσεις με τις μεγάλες επιφάνειες, πάρε τα πινέλα σου και βάψε με προσοχή τα σοβατεπί, τις γωνίες, τις εσοχές ή άλλα σημεία που έχεις καλύψει, δηλαδή γύρω από τις πρίζες, τα κουφώματα κ.λπ. Αφαίρεσε την χαρτοταινία όσο η μπογιά είναι ακόμα νωπή. Εφόσον έχεις ολοκληρώσει τη διαδικασία, άφησε τα παράθυρα ανοιχτά για να αεριστεί ο χώρος και καθάρισε τα εργαλεία σου τοποθετώντας τα σε κουβά με νερό και μαλακτικό ρούχων για 10 λεπτά, ώστε να μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις ξανά.

Γενικά είναι καλύτερα να ξεκινήσεις νωρίς το πρωί για να έχεις περισσότερη ώρα να δουλέψεις με φως, αλλά και για να μπορέσεις να δεις καλά τα χρώματα που έχεις επιλέξει. Το βάψιμο του σπιτιού δεν είναι τόσο δύσκολο, αρκεί να έχουμε τον χρόνο, την όρεξη και αν υπάρχει η δυνατότητα, καλή παρέα για συντροφιά, αλλά και βοήθεια. Η ανανέωση του προσωπικού μας χώρου είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώνουμε τη διάθεσή μας και η ασφάλεια κατοικίας ό,τι καλύτερο για να νιώθουμε πάντοτε ασφαλείς και άνετοι μέσα σ’ αυτόν. Γι’ αυτό η Anytime προσφέρει πλήρη προγράμματα, με προσιτά ασφάλιστρα και ξεκάθαρους όρους, προκειμένου να έχουμε την προστασία που θέλουμε για την περιουσία μας κάθε στιγμή.