Όλοι γνωρίζουμε καλά πως στη χώρα μας η πλειοψηφία των μετακινήσεων γίνεται με το αυτοκίνητο. Από τις μεγαλύτερες διαδρομές, όπως είναι μια εκδρομή στη φύση, μέχρι τις καθημερινές υποχρεώσεις κοντινών αποστάσεων, το αυτοκίνητο είναι το μέσο στο οποίο στηριζόμαστε και που μας εξυπηρετεί περισσότερο από κάθε άλλο. Το πλήθος των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Κύπρου καθιστά απαραίτητη την προσοχή μας κάθε φορά που πιάνουμε το τιμόνι, τόσο για την ασφάλειά μας όσο και για την ασφάλεια των άλλων οδηγών.

Ζώνη ασφαλείας
Πόσες εκστρατείες και πόσες διαφημίσεις δεν έχουν γίνει για τη ζώνη στο αυτοκίνητο! Και σίγουρα, η γνωστή έκφραση «η ζώνη σώζει ζωές» δεν είναι καθόλου υπερτιμημένη. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν είναι διακοσμητική και ότι προστατεύει όλους όσους τη φορούν, σε όποια θέση κι αν κάθονται. Ειδικά αν έχεις παιδιά μαζί σου, φρόντισε να τα ενημερώσεις για τη σημασία της ζώνης και ότι δε θα πάτε πουθενά προτού τη φορέσουν όλοι οι επιβάτες.

Αποστάσεις & όριο ταχύτητας
Όπως βρισκόμαστε σε απόσταση ως πεζοί για λόγους προστασίας της δημοσίας υγείας, έτσι πρέπει να κάνουμε και στον δρόμο, ανεξαρτήτως πανδημίας βέβαια. Οι αποστάσεις στον δρόμο προλαμβάνουν δυσάρεστες καταστάσεις και μας δίνουν το περιθώριο να αντιδράσουμε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση προϋποθέτει ασφαλώς και την τήρηση των ορίων ταχύτητας, ανάλογα με τον δρόμο, όπου κινούμαστε.

Διάβασε τα σημάδια!
Μπορεί να θεωρείς τον εαυτό σου εξαιρετικό οδηγό, ισχύει το ίδιο και για τους άλλους όμως; Σε κάθε σου διαδρομή, όσο προσεκτικά κι αν οδηγείς εσύ, θα πρέπει να έχεις τα αυτιά σου και τα μάτια σου ανοιχτά για τυχόν λάθη των άλλων οδηγών. Έτσι, θα εξοικειωθείς περισσότερο με διάφορες συμπεριφορές και θα μπορείς να προβλέψεις κάθε μικρή ή μεγάλη παρασπονδία.

Κινητό ή GPS
Ξεκινάς να πας κάπου που δεν έχεις ξαναπάει ή χρειάζεται να συνεννοηθείς για κάποια δουλειά, ενώ βρίσκεσαι στον δρόμο. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να τα κάνεις όλα παράλληλα. Μάθε όσες πληροφορίες χρειάζεσαι από πριν κι αν χρειαστείς ξανά κατευθύνσεις ή αν πρέπει να μιλήσεις οπωσδήποτε για κάτι, σταμάτα στην άκρη του δρόμου και κάν’ το με την ησυχία σου. Κάθε είδος οθόνης σού αποσπά την προσοχή και μειώνει τα αντανακλαστικά σου!

NO parking
Η έλλειψη χώρων στάθμευσης πολλές φορές μας κάνει να επιλέγουμε σημεία που δεν είναι κατάλληλα, επειδή βιαζόμαστε ή επειδή θεωρούμε ότι δεν ενοχλούμε κανέναν. Πριν σταθμεύσεις οπουδήποτε, όμως, σκέψου το διπλά! Σε περίπτωση που δε σταθμεύσεις σε οργανωμένο πάρκινγκ ή σε καθορισμένη θέση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στην καλύτερη να πάρεις κλήση ή να βρεις το αυτοκίνητό σου χτυπημένο! Σίγουρα δεν αξίζει, έτσι δεν είναι;

Πάρε τα βουνά!
Η οδήγηση στις ορεινές περιοχές μπορεί να γίνει απολαυστική, αρκεί να προσέξουμε μερικά πράγματα και να προνοήσουμε για δυσκολίες που τυχόν προκύψουν. Όπως και σε κάθε διαδρομή, βέβαια, ιδιαίτερα στο βουνό είναι σημαντικό να έχουμε μαζί μας ρεζέρβα, καθώς τα λάστιχα είναι κάπως πιο εκτεθειμένα. Προσέχουμε στις στροφές και δεν κρατάμε τα φρένα πατημένα για πολλή ώρα στην κατηφόρα, αλλά επιλέγουμε χαμηλότερη ταχύτητα.

Ουσίες και οινοπνεύματα
Η κατανάλωση αλκοόλ ή κάποιων ισχυρών φαρμάκων δεν ενδείκνυται, όταν πρόκειται να πιάσεις τιμόνι. Όσο καλά κι αν νομίζεις πως νιώθεις, τα αντανακλαστικά σου μειώνονται κατακόρυφα, ειδικά όταν οδηγείς βράδυ. Επίσης, μην υποτιμάς την κούραση. Μια δύσκολη μέρα μπορεί να έχει επίπτωση στον τρόπο που οδηγείς, άρα και στην ασφάλειά σου. Ζήτα από κάποιον άλλον να οδηγήσει για σένα και φυσικά, βεβαιώσου ότι είναι απολύτως σε θέση να το κάνει.

Η σωστή συμπεριφορά στην οδήγηση είναι θέμα συνείδησης, αλλά και εμπειρίας. Όσο πιο πολύ προσέχουμε και όσο πιο πολύ εξοικειωνόμαστε με τον δρόμο, τόσο καλύτερα προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Έχοντας ως όραμα έναν κόσμο με λιγότερα ατυχήματα, η Anytime δημιούργησε το πρωτοποριακό πρόγραμμα SmartDrive, το οποίο επιβραβεύει τους προσεκτικούς οδηγούς για την καλή οδηγική τους συμπεριφορά, προσφέροντας μοναδικά προνόμια και εκπτώσεις.