Μια μέρα όπως όλες οι άλλες; Για κάποιους η Black Friday, η «Μαύρη Παρασκευή» δηλαδή, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό, αλλά για κάποιους άλλους είναι πολλά παραπάνω. Η ιστορία της είναι λίγο μπερδεμένη και χάνεται στον χρόνο, περίπου στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ έχει περάσει από διάφορες διακυμάνσεις για να φτάσει στη μορφή που την ξέρουμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη σχετίζεται με την οικονομία και τις εκπτωτικές αγορές, έχοντας πλέον γίνει θεσμός σε όλον τον κόσμο, με πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης να την υιοθετούν, κάποιες φορές ίσως χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Η «επίσημη» αρχή έγινε το 1952 στις ΗΠΑ, όταν η επόμενη μέρα της γιορτής των Ευχαριστιών καθιερώθηκε ως η έναρξη της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών. Ο όρος «Black Friday», βέβαια, λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μερικές δεκαετίες νωρίτερα, το 1869, αναφερόμενος σε μια καταστροφική για το χρηματιστήριο Παρασκευή. Εξαιτίας της αποκάλυψης συνωμοσίας που αφορούσε την αγορά χρυσού, η Wall Street κατέρρευσε, παρασύροντας μαζί της επενδυτές όλων των κατηγοριών.

via GIPHY

Άλλες αναφορές ισχυρίζονται ότι τη δεκαετία του ’50, η αστυνομία της Φιλαδέλφειας «εφηύρε» τον όρο «Black Friday» για να περιγράψει το κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους της πόλης, λόγω του κόσμου που συνέρρεε στα καταστήματα την επομένη των Ευχαριστιών. Εκτός από τις αγορές, όμως, συμφόρηση προκαλούσε και ο ετήσιος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ στρατού ξηράς και πολεμικού ναυτικού.

Μια άλλη εκδοχή για τη χρήση του όρου συνδέεται με τα λογιστικά βιβλία των καταστημάτων και το χρώμα του μελανιού που χρησιμοποιούταν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 για να καταγράφονται τα έσοδα και τα έξοδά τους. Με κόκκινο χρώμα σημειώνονταν οι αρνητικοί ισολογισμοί, ενώ με μαύρο οι θετικοί. Οπότε η περίοδος των αγορών για τις γιορτές των Χριστουγέννων ήταν σίγουρα κερδοφόρα και η αρχή γινόταν την Παρασκευή μετά τη μέρα των Ευχαριστιών.

Τα τελευταία χρόνια, έχει δοθεί μία άλλη διάσταση στον όρο, που υποστηρίζει ότι η παράδοση της Black Friday είναι πιο σκοτεινή απ’ όσο πιστεύουμε. Η συγκεκριμένη εκδοχή υποστηρίζει ότι γύρω στο 1800 οι γαιοκτήμονες των περίφημων φυτειών της Αμερικής μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους με έκπτωση, πάντοτε την ίδια Παρασκευή που ακολουθεί τις Ευχαριστίες.

Ό,τι κι αν ισχύει από τα παραπάνω, η Black Friday στην Κύπρο φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταναλώνουμε με σύνεση, σκεπτόμενοι τόσο την τσέπη μας όσο και τους ανθρώπους που δουλεύουν για να μας εξυπηρετήσουν μια μέρα με τόσο αυξημένη κίνηση.

Φυσικά, υπάρχει και το online shopping, που έχει αντικαταστήσει τις τεράστιες ουρές και τις ώρες αναμονής στα καταστήματα, που μας διευκολύνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει το παρακάνουμε. Παράλληλα, κάνοντας έρευνα αγοράς λίγο νωρίτερα, αλλά και αγοράζοντας προϊόντα που πραγματικά χρειαζόμαστε μπορούμε να επωφεληθούμε χωρίς να γίνουμε θύματα της καταναλωτικής μανίας.

via GIPHY

Για τη διευκόλυνση των πελατών της και για προϊόντα απαραίτητα για κάθε άνθρωπο που θέλει να νιώθει ασφάλεια και ηρεμία κάθε στιγμή, η Anytime προσφέρει άμεση, αξιόπιστη και οικονομική ασφάλιση αυτοκινήτου και σπιτιού με ένα κλικ! Οι γρήγορες και απλές διαδικασίες της επιτρέπουν ανταγωνιστικές τιμές όλον τον χρόνο, ενώ η εξυπηρέτηση είναι η πρώτη προτεραιότητα των ανθρώπων της, οποτεδήποτε χρειαζόμαστε βοήθεια.