Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκτεταμένες προσπάθειες για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου και για επέκταση της τουριστικής περιόδου πέρα από την καλοκαιρινή σεζόν. Και είναι πολύ ευχάριστο ότι οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει την ορεινή Κύπρο για τις διακοπές του και ο αγροτουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος, αποτελώντας μία ενδιαφέρουσα αλλά και οικονομική εναλλακτική όλον τον χρόνο.

Ειδικά τη χειμερινή περίοδο το ορεινό κομμάτι του νησιού προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, τόσο από Κύπρο όσο και από εξωτερικό, που έρχονται για να απολαύσουν τα καταπράσινα τοπία, τα όμορφα γραφικά χωριά, τη γαλήνη και τη φιλοξενία της κυπριακής υπαίθρου!

Η Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού (ΚΕΑ) διαθέτει μία άρτια οργανωμένη ψηφιακή πλατφόρμα όπου μπορεί κανείς να βρει αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα αγροτουριστικά καταλύματα που είναι μέλη της, αλλά και τις δραστηριότητες που κάθε επαρχία προσφέρει, όπως εξορμήσεις στη φύση, εκδρομές σε τοπικά οινοποιεία, παραδοσιακές ταβέρνες με αυθεντικά κυπριακά εδέσματα, θεματικά πάρκα και πολλά άλλα.

Iδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δημιουργία μίας ολιστικής εμπειρίας που δεν περιορίζεται στη διαμονή σε ποιοτικά καταλύματα, αλλά επεκτείνεται και σε δραστηριότητες που θα κάνουν τον επισκέπτη να συναισθανθεί την αυθεντική κυπριακή φιλοξενία και να γνωρίσει πτυχές της πλούσιας παράδοσης και της ιστορίας της Κύπρου που δεν θα γνώριζε αν οι διακοπές του περιορίζονταν σε μερικές ειδυλλιακές παραλίες.

Κύπρος

Εκτός από τις δραστηριότητες στη φύση (περπάτημα, ποδηλασία, oρειβασία, hiking κτλ.), οργανώνονται επισκέψεις σε σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, μουσεία, μνημεία φυσικής ομορφιάς (όπως τα ενετικά γεφύρια) και πολλά άλλα αξιοθέατα του κάθε τόπου. Αξίζει να επισημανθεί ότι το Υπουργείο Τουρισμού επιχορηγεί εργαστήρια εκμάθησης παραδοσιακών τεχνών, όπως καλαθοπλεχτική, αγγειοπλαστική, αγιογραφία, κατασκευή κοσμημάτων, παραδοσιακών προϊόντων κ.ά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι χειμερινές διακοπές εντός Κύπρου δεν είναι απλά ένα trend, μία μόδα που θα περάσει, αλλά έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια που ήρθε για να μείνει. Οι επιλογές είναι πολλές σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου και αξίζει τον κόπο να τις εξερευνήσουμε!

*Πληροφορίες από το site: https://www.agrotourism.com.cy/