Το τζάκι δεν είναι απλώς μία πηγή ζεστασιάς, είναι ένα στοιχείο που προσθέτει στυλ και θαλπωρή σε κάθε σπίτι. Ωστόσο, η χρήση του περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το να ρίξεις απλά τους κορμούς και να ανάψεις ένα σπίρτο. Ας εξερευνήσουμε, λοιπόν, τα μυστικά της χρήσης και της συντήρησης ενός τζακιού ώστε να έχουμε ασφάλεια και μέγιστη απόλαυση!

Ποιοτικά καυσόξυλα

Το κλειδί μιας δυνατής φωτιάς βρίσκεται στην ποιότητα των καυσόξυλων. Επίλεξε σκληρά και στεγνά ξύλα, όπως είναι η δρυς, το πουρνάρι, η ελιά και η οξιά, τα οποία έχουν βάρος, είναι πυκνά και η καύση τους είναι αργή και σταθερή. Το δαδί, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ρετσινιού, είναι ιδανικό για προσάναμμα.

Αποτελεσματικός αερισμός

Εξασφάλισε τον σωστό αερισμό του τζακιού ανοίγοντας τη θυρίδα εξαερισμού πριν ανάψεις τη φωτιά. Αυτό επιτρέπει την έξοδο του καπνού και την είσοδο καθαρού αέρα. Αφού σβήσει η φωτιά, κλείσε τη θυρίδα εξαερισμού για να αποτρέψεις την απώλεια θερμότητας και τα ρεύματα.

τζάκι

Τακτικός καθαρισμός

Ο τακτικός καθαρισμός της καμινάδας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της συσσώρευσης ουσιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φωτιά στην καμινάδα. Θα ήταν καλό να προγραμματίσεις έναν ετήσιο έλεγχο από επαγγελματία καπνοδοχοκαθαριστή για να διατηρείς πάντα το τζάκι σου σε άριστη κατάσταση.

Σωστή τοποθέτηση των καυσόξυλων

Τοποθέτησε τα προσανάμματα σε σχήμα πυραμίδας, φροντίζοντας ο αέρας να περνά εύκολα ανάμεσά τους. Στη συνέχεια τοποθέτησε δύο μεγάλους κορμούς παράλληλα μεταξύ τους και έναν κάθετα από πάνω. Επιπλέον, μερικά φύλλα εφημερίδας στη βάση της σχάρας είναι χρήσιμα ώστε να ανάψει πιο εύκολα η φωτιά. Απόφυγε την υπερφόρτωση του τζακιού, για να μην δημιουργηθεί υπερβολικός καπνός.

Τι να κάνεις με τις στάχτες

Άφησε ένα λεπτό στρώμα στάχτης πριν ανάψεις τη φωτιά ώστε να αυξήσεις τη θερμική απόδοση. Καθάριζε τακτικά τα υπολείμματα στάχτης για να εξασφαλίζεις τη βέλτιστη ροή αέρα.

τζακι

Μην… παίζεις με τη φωτιά

Τοποθέτησε ένα προστατευτικό ή μια γυάλινη πρόσοψη ώστε να αποτρέψεις την… «απόδραση» κάποιου σπινθήρα ή κάρβουνου που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα. Η καύση οποιουδήποτε άλλου υλικού εκτός από τα καυσόξυλα μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση χημικών που είναι ιδιαίτερα τοξικά και επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα και την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τip: Tα ξύλα πρέπει να αποθηκεύονται σε στεγασμένο και καλά αεριζόμενο χώρο και η υγρασία τους να είναι κάτω από 25%.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, αλλά και με τη σιγουριά που προσφέρουν τα προγράμματα ασφάλισης οικίας της Anytime μπορούμε πάντα να απολαμβάνουμε τη ζεστασιά και την όμορφη ατμόσφαιρα του τζακιού, χωρίς περιττούς κινδύνους και άγχος!