Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του ρεύματος μας έχουν προβληματίσει όλους φέτος περισσότερο από ποτέ, ιδιαίτερα τώρα που η θερμοκρασία έξω πέφτει και ψάχνουμε τρόπους να διατηρήσουμε ζεστό το σπίτι χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία. Γι’ αυτό και εμείς θα σου δώσουμε έξυπνα tips και συμβουλές ώστε να κρατήσει ο χώρος σου τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σωστή συντήρηση σωμάτων θέρμανσης

Ό,τι σύστημα θέρμανσης και να έχεις, για να αποδίδει στο μέγιστο και να μην υπάρχει απώλεια θερμότητας και… χρημάτων πρέπει να μην αμελείς τα απαραίτητα για τη συντήρησή του, όπως π.χ. ο εξαερισμός στα σώματα του καλοριφέρ ή ο καθαρισμός του καυστήρα πετρελαίου.

ζεστό σπίτι

Μόνωση – Στεγανοποίηση

Όταν το κρύο είναι τσουχτερό πρέπει το σπίτι να είναι ερμητικά κλειστό, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι χαραμάδες, ανοίγματα, κενά στα κουφώματα από όπου μπαίνει αέρας πρέπει να στεγανοποιηθούν με σιλικόνη. Επίσης, τα γνωστά «αεροστόπ» ή τα μακρόστενα κυλινδρικά μαξιλαράκια-φιδάκια- που πολλοί τα υποτιμούμε κάνουν δουλίτσα στη μόνωση και εμποδίζουν να μπει ο παγωμένος αέρας από πόρτες και παράθυρα.

ζεστό σπίτι

Χαλιά – κουρτίνες

Ίσως να μην το γνώριζες αλλά αυτά τα δύο βοηθούν σημαντικά στο να «φυλακίσεις» τη ζέστη στο σπίτι για μεγαλύτερο διάστημα. Πώς; Τα χαλιά και οι μοκέτες στα δωμάτια αποτρέπουν την απώλεια θερμότητας από το πάτωμα, άσε που η αίσθηση να περπατάς πάνω σε αυτά είναι υπέροχη! Όσο για τις κουρτίνες, άφησέ τις ανοικτές στη διάρκεια της μέρας, αν έχει ήλιο, ώστε η θερμότητά του να ζεστάνει το σπίτι, όταν όμως βραδιάσει πρέπει πάντα να τις κλείνεις για να μη… δραπετεύσει η ζέστη από τα παράθυρα. Επίσης, όσο πιο βαρύ είναι το ύφασμα της κουρτίνας, τόσο περισσότερη μόνωση προσφέρει.

ζεστό σπίτι

Θερμοστάτης – τζάκι

Αν έχεις αυτόνομη θέρμανση, ο προγραμματιζόμενος θερμοστάτης αποδεδειγμένα μειώνει το ετήσιο κόστος κατανάλωσης ενέργειας. Όσο για το τζάκι, τις ώρες που είναι σβηστό καλό είναι να το «σφραγίζουμε» με το ειδικό φουσκωτό, ώστε να μη φεύγει η ζέστη από την καμινάδα, απώλεια που μπορεί να φτάνει και το 20%!

ζεστό σπίτι

Secret Tip: Όταν ψηθούν οι… μπριζόλες, άφησε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή, εντάξει δε θα γίνει φούρνος το σπίτι σου, αλλά η θερμότητά του θα απλωθεί στον χώρο λειτουργώντας σαν αερόθερμο!

ζεστό σπίτι

Για να απολαύσεις όμως τη «ζεστασιά» του σπιτιού σου για περισσότερο, αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψεις είναι μια ασφάλεια κατοικίας στην Anytime…