Αν βρίσκεσαι στη φάση που πέρασες με επιτυχία το πρώτο βήμα της θεωρητικής εξέτασης και σου μένει τώρα το σημαντικότερο κομμάτι για την απόκτηση του πολυπόθητου διπλώματος οδήγησης, όσο προετοιμασμένος/η και αν είσαι, σίγουρα θα σου φανεί χρήσιμο να γνωρίζεις ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι και πώς μπορείς να τα αποφύγεις.
Πριν την εκκίνηση
Όσο και αν σου φαίνεται απίστευτο, υπάρχει σημαντικό ποσοστό υποψηφίων που κόβονται πριν καν ξεκινήσει η εξέταση και αυτό γιατί παραλείπουν κάποιο από τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν πριν την εκκίνηση. Μιλάμε φυσικά για τη ζώνη ασφαλείας αλλά και τη σωστή ρύθμιση του καθίσματος και των καθρεφτών – είναι από τα πρώτα πράγματα που προσέχουν όλοι οι εξεταστές, άρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα ξεχάσεις!

Μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς συχνά τους καθρέφτες
Σε κάθε ελιγμό, αλλαγή πορείας ή λωρίδας πρέπει να ελέγχεις την κυκλοφορία από τους καθρέφτες και να ξέρεις ότι σίγουρα οι εξεταστές παρατηρούν αν το έκανες ή όχι.
Προσοχή στα σήματα κυκλοφορίας
Και όμως, ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η μη τήρηση ή η λανθασμένη τήρηση των σημάτων κυκλοφορίας! Για παράδειγμα, όταν βλέπεις STOP πρέπει να ακινητοποιείς τελείως το αυτοκίνητο, ακόμα και αν δεν πλησιάζει κανένα όχημα στη διασταύρωση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται σοβαρό λάθος που μπορεί να αποβεί και μοιραίο.

Μην δείχνεις ανασφάλεια
Το να οδηγείς πολύ κοντά στις πλευρές του δρόμου, ώστε να είσαι μακριά από την αντίθετη κυκλοφορία και να κάνεις χώρο για τα άλλα αυτοκίνητα δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Το σωστό είναι να οδηγείς στο κέντρο της λωρίδας και από άποψη ασφάλειας αλλά και γιατί έτσι θα καταλάβει ο εξεταστής ότι έχεις τον έλεγχο της κατάστασης.
Μην ξεχνάς να δίνεις προτεραιότητα στους πεζούς
Σίγουρα στο έχει πει άπειρες φορές ο δάσκαλος οδήγησης, αλλά το άγχος και η νευρικότητα της εξέτασης μπορεί να σε κάνουν να τα χάσεις αν πεταχτεί ένας πεζός μπροστά σου, γι’ αυτό χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση, ψυχραιμία και να είσαι “alert” κάθε στιγμή. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τη συνολική εντύπωση που θα σχηματίσει ο εξεταστής για τη συμπεριφορά σου στο τιμόνι.

Αποστάσεις ασφαλείας και όρια ταχύτητας
Η μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, όχι μόνο για τους μαθητευόμενους αλλά και για όσους οδηγούν χρόνια. Ειδικά όμως στην περίπτωση των εξετάσεων είναι κάτι που αν δεν το προσέξεις μπορεί να σου κοστίσει τη μη απόκτηση του διπλώματος. Επιπλέον, η ταχύτητά σου πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορείς να σταματήσεις εγκαίρως σε περίπτωση ανάγκης.
Έχοντας στο μυαλό όλα τα παραπάνω και ακολουθώντας τις συμβουλές του δασκάλου σου, αλλά πάνω από όλα με ηρεμία και καθαρό μυαλό η επιτυχία είναι σίγουρη!