Είναι γεγονός ότι το να έχεις αυτοκίνητο στις διακοπές σού δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και αυτονομία, καθώς δεν εξαρτάσαι από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα δρομολόγιά τους και επιπλέον σου προσφέρει τη δυνατότητα να εξερευνήσεις καλύτερα το μέρος που θα πας, ανακαλύπτοντας κάθε κρυφή γωνιά του. Για να είναι όμως η εμπειρία σου ευχάριστη, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζεις εκ των προτέρων.

Επίλεξε το κατάλληλο αυτοκίνητο για τις ανάγκες σου

Ξεκινάμε με την επιλογή του αυτοκινήτου, μία επιλογή που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, άλλο τύπο αυτοκινήτου θα διαλέξεις αν έχεις οικογένεια με παιδιά και πολλές αποσκευές και άλλο αν ταξιδεύεις με τον κολλητό σου. Επιπλέον, αν το μέρος που θα πας είναι πιο μεγάλο σε έκταση, κάτι που σημαίνει ότι θα διανύσεις μεγαλύτερες αποστάσεις, θα μπορούσες ίσως να νοικιάσεις αυτοκίνητο με αέριο ή πετρέλαιο για μεγαλύτερη εξοικονόμηση στα καύσιμα. Επίσης, χρήσιμο θα ήταν να κάνεις έρευνα αγοράς στις εταιρείες ενοικίασης, διαβάζοντας κριτικές από προηγούμενους πελάτες για να δεις κατά πόσο είναι αξιόπιστοι σε αυτά που προσφέρουν.

Κάνε την κράτηση προσεκτικά

Πριν κάνεις την κράτηση, καλό θα ήταν να διευκρινίσεις ποιο είναι το τελικό ποσό οφειλής, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των έξτρα χρεώσεων, ποια είναι τα αποδεκτά μέσα πληρωμής και ποιο ακριβώς είναι το ποσό της εγγύησης. Και φυσικά, θα πρέπει να ελέγξεις τι περιλαμβάνει η ασφαλιστική κάλυψη. Εξίσου σημαντικό είναι και το να συμφωνούν οι όροι της κράτησης με αυτούς της σύμβασης ενοικίασης.

διακοπές

Τι να ελέγξεις όταν παραλάβεις το αυτοκίνητο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, όταν παραλάβεις το αυτοκίνητο, είναι να το ελέγξεις περιμετρικά για τυχόν ζημιές, ώστε να μη χρεωθούν σε εσένα κατά την επιστροφή του αυτοκινήτου. Αν υπάρχουν, θα πρέπει να ενημερώσεις το άτομο που θα σ’ το παραδώσει, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές στο έγγραφο της παράδοσης. Επόμενο που πρέπει να ελέγξεις είναι ο δείκτης του καυσίμου, γιατί πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο όταν παραδώσεις το όχημα – και μην ξεχάσεις να βεβαιωθείς ότι υπάρχουν ρεζέρβα, εργαλεία αλλαγής ελαστικών και εγχειρίδιο λειτουργίας του αυτοκινήτου!

διακοπές

Επιστροφή και παράδοση του αυτοκινήτου

Φρόντισε να τηρήσεις το χρονοδιάγραμμα παράδοσης, ώστε να μη χρεωθείς επιπλέον ποσό από αυτό που συμφώνησες αρχικά και η στάθμη καυσίμων να είναι στο επίπεδο που ήταν όταν το παρέλαβες. Τέλος, καλό θα ήταν να ζητήσεις έγγραφη βεβαίωση ότι παρέδωσες το όχημα στην ίδια κατάσταση στην οποία το παρέλαβες.

Καλές βόλτες και καλές διακοπές!