Μετά την επιτυχία των κρατικών σχεδίων χορηγιών που ξεκίνησαν στα τέλη του 2021, όπου 7.000 πολίτες δήλωσαν ενδιαφέρον για αγορά ηλεκτρικού οχήματος, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου ανακοίνωσε τη 2η Προκήρυξη της Α΄ Φάσης Σχεδίων Επιχορήγησης Ηλεκτροκίνησης και Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων για την περίοδο 2022 – 2023.

Η 2η Προκήρυξη περιλαμβάνει συνολικά 2.518 χορηγίες και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκίνησε στις 09/01/2023 και ώρα 11:00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 09/03/2023 και ώρα 11:00 π.μ.

Ποιες κατηγορίες οχημάτων επιχορηγούνται:

– Αυτοκίνητα αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά με ρευματολήπτη (Plug – in Hybrid) με εκπομπές CO2 μέχρι 50 γρ./χλμ, με τιμή αγοράς που να μην υπερβαίνει τις €80.000 συμπ. Φ.Π.Α για καινούρια αυτοκίνητα και €50.000 συμπ. Φ.Π.Α για μεταχειρισμένα οχήματα
– Ηλεκτρικά οχήματα κατηγορίας L, δηλαδή μοτοσυκλέτες και μικρο-αυτοκίνητα
– Ηλεκτρικά ποδήλατα υποβοηθούμενης ποδηλάτησης (δεν περιλαμβάνονται σκούτερ και πατίνια) σε συνδυασμό με μετρητά
– Εισιτήρια για λεωφορεία σε συνδυασμό με μετρητά

Ποια οχήματα μπορούν να αποσυρθούν

– Μ1 (σαλούν) ή Ν1 (βαν, διπλοκάμπινο, pick up)
– Οχήματα ηλικίας 12 ετών και άνω σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης αιτήσεων (09/01/2023)
– Οχήματα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Εφόρου Μηχανοκίνητων Οχημάτων Κύπρου για 7 συναπτά έτη από την ημέρα έναρξης αιτήσεων
– Οχήματα με άδεια κυκλοφορίας σε ισχύ
– Οχήματα που έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα με ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας εντός των τελευταίων 18 μηνών
– Οχήματα εγγεγραμμένα την ημέρα έναρξης της αίτησης (να μην έχoυν ακυρωμένη εγγραφή την ημερομηνία έναρξης αποδοχής αιτήσεων με βάση το παρόν σχέδιο)

Ποιοι είναι οι Δικαιούχοι Αίτησης

– Φυσικά πρόσωπα: 1 αίτηση για αυτοκίνητο, 1 αίτηση για μικρό αυτοκίνητο, 1 αίτηση για μοτοσυκλέτα, 1 αίτηση για δωρεάν εισιτήρια λεωφορείου
– Νομικά πρόσωπα: 10 αιτήσεις στις κατηγορίες Ε1 – Ε15 (μόνο για αυτοκίνητο) ισχύουν οι κανόνες De Minimis.

Ποια είναι τα κριτήρια έγκρισης

– Για τις κατηγορίες οχημάτων E1 έως Ε4, Ε16 και Ε17 (οχήματα χαμηλών εκπομπών CO2 – μέχρι 50 γρ./χλμ.), το κριτήριο προτεραιότητας για την έγκριση είναι η ηλικία του οχήματος προς απόσυρση. Δηλαδή, το πιο μεγάλο σε ηλικία όχημα προς απόσυρση δίνει προτεραιότητα στον αιτητή.
– Για κατηγορίες οχημάτων Ε5 έως Ε11 (αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα) θα γίνει, μετά την ημερομηνία λήξης των αιτήσεων, διαδικτυακή κλήρωση. Δηλαδή, δε θα δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με την ώρα και μέρα υποβολής της αίτησης. Επομένως, οι αιτητές δε χρειάζεται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μόλις ανοίξει η πύλη αιτήσεων, αφού αυτό δεν τους δίνει οποιοδήποτε πλεονέκτημα.
– Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα εφαρμόζεται μία από τις πιο πάνω διαδικασίες, αναλόγως του τύπου χορηγίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το ποσό επιχορηγήσεων ανά κατηγορία, τη διαδικασία υποβολής και έγκρισης των αιτήσεων, καθώς και λεπτομερής επεξήγηση του Σχεδίου Επιχορήγησης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων μπορείτε να βρείτε στον Οδηγό του Σχεδίου στην ιστοσελίδα www.ev.gov.cy.