Έχετε αναλογιστεί ποτέ το πόσο ευεργετική επίδραση θα είχε στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία μας αν όλοι μας χρησιμοποιούσαμε λιγότερο τα αυτοκίνητά μας; Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση των ρύπων που προέρχονται από τα αυτοκίνητα θα οδηγούσε σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής έως και έναν χρόνο για τους κατοίκους μεγάλων πόλεων!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Tο 1998 στην Γαλλία γεννήθηκε η ιδέα να καθιερωθεί η Ευρωπαϊκή Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, η οποία από το 2000 θεσμοθετήθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σήμερα στον εορτασμό της συμμετέχουν συνολικά 1.500 πόλεις της Ευρώπης και 4 πόλεις του Καναδά.

Τι γίνεται κάθε χρόνο στις 22 Σεπτέμβρη;

Κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου οι δήμοι μεγάλων πόλεων κλείνουν το κέντρο τους και ενθαρρύνουν τους πολίτες να αφήσουν για μία μέρα τα αυτοκίνητά τους και να δοκιμάσουν να μετακινηθούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τα πόδια ή με ποδήλατο. Κατά τη διάρκεια αυτής της μέρας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για πεζούς, ποδηλάτες και δημόσιες συγκοινωνίες, προάγοντας έτσι τους βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων μας αναφορικά με τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης μέσα στην πόλη μας.

ευρωπαικη μερα

Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Στην Κύπρο συγκεκριμένα είναι εγγεγραμμένα στο Αρχείο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών πάνω από 750.000 οχήματα, κάτι που σημαίνει ότι το 80% των ρύπων παράγεται μόνο από τα αυτοκίνητα! Αυτό και μόνο καταδεικνύει το πόσο σημαντική είναι η μέρα αυτή για την αφύπνιση των κατοίκων των αστικών περιοχών σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ίδιοι να συμβάλλουν στη μείωση των καυσαερίων και της ηχορύπανσης. Oι δήμοι στηρίζουν κάθε χρόνο τον θεσμό με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις.

Μικρά βήματα που κάνουν τη διαφορά

Ναι, μπορεί να είναι δύσκολο στη χώρα μας να κυκλοφορούμε συχνά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά ακόμα και μια μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά μας – αν για παράδειγμα προσπαθούσαμε να μην χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας μία ή δύο φορές μέσα στον μήνα- θα είχε πολλαπλάσιο όφελος στην ποιότητα της ζωής μας, στην υγεία μας και φυσικά στο περιβάλλον. Επιπλέον, έχετε αναλογιστεί πόσο θα αποσυμφόριζε την κυκλοφορία στους δρόμους αν αποφεύγαμε όλοι να χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητά μας στις πολύ μικρές αποστάσεις;

Ας είναι, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο μια αφορμή για να δούμε ή έστω να φανταστούμε πώς θα ήταν η ζωή μας με περισσότερο περπάτημα, λιγότερη κίνηση και φασαρία στους δρόμους και καθαρότερο αέρα να αναπνέουμε!