Να τρως φρέσκα λαχανικά απευθείας από τον κήπο ή το μπαλκόνι σου; Αξία ανεκτίμητη! Δεν υπάρχει κάποιος που δεν συμφωνεί ότι τα αγνά, homemade καλούδια έχουν αξεπέραστη γεύση. Και είναι αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει να φυτεύουμε κυρίως την άνοιξη, όμως η φθινοπωρινή καλλιέργεια έχει τα δικά της μοναδικά λαχανικά που μπορούμε να απολαύσουμε εύκολα και με ελάχιστη περιποίηση, ακόμα και αν είμαστε αρχάριοι κηπουροί. Ας μάθουμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά και τι απαιτήσεις έχουν.

Μαρούλι το δημοφιλές

Ένα από τα δημοφιλέστερα φθινοπωρινά λαχανικά είναι το μαρούλι. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε κήπο ή και σε γλάστρα και έχει διάφορες ποικιλίες, όπως το κλασικό με τα στενόμακρα σκουροπράσινα φύλλα ή το γαλλικό με τα πιο ανοιχτόχρωμα τρυφερά φύλλα. Ο χρόνος συγκομιδής του είναι γρήγορος, ανάλογα βέβαια με την ποικιλία, με διάρκεια περίπου 1,5 με 2,5 μήνες.

κήπος

Σπανάκι το δυναμωτικό

Μία από τις ευκολότερες καλλιέργειες που είναι ιδανική για αρχάριους και ευδοκιμεί την περίοδο του φθινοπώρου είναι το σπανάκι. Για να έχουμε πιο γρήγορη παραγωγή προτιμάμε τα έτοιμα φυτά σπανακιού που θα βρούμε στα φυτώρια. Αν τα βάλουμε στο μπαλκόνι, φροντίζουμε η γλάστρα ή η ζαρντινιέρα να έχει βάθος τουλάχιστον 15 εκατοστά. Η συγκομιδή γίνεται περίπου δύο μήνες μετά τη μεταφύτευση.

Ρόκα η… trendy

Στην κατηγορία των πράσινων φυλλωδών λαχανικών που μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν από πρωτάρηδες κηπουρούς, ακόμα και από παιδιά που τώρα μαθαίνουν κηπουρική, είναι η ρόκα. Φυτεύεται αραιά, τοποθετώντας τον σπόρο σε βάθος 1 – 2 εκατοστών και ευδοκιμεί την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Καρότο το superfood

Ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που μπορούμε να φυτέψουμε την περίοδο του φθινοπώρου είναι το καρότο, που είναι γνωστό το πόσο πλούσιο είναι σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Μπορεί να φυτευτεί είτε με σπόρο είτε ως έτοιμο φυτό που θα προμηθευτούμε από το φυτώριο. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, αυτή θα πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 30 εκατοστά.

κήπος

Μυστικά για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών

– Σωστή προετοιμασία του εδάφους με τα κατάλληλα βιολογικά λιπάσματα, κομπόστ και ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά, ειδικά σε περίπτωση που θα τα βάλουμε σε γλάστρα.
– Τοποθέτηση στις κατάλληλες θέσεις και στις σωστές αποστάσεις (ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας ή του γεωπόνου, αν τα πάρουμε από φυτώριο).
– Τακτικό πότισμα, ιδίως για τα λαχανικά που φυτέψαμε σε γλάστρα.
– Επειδή οι πρώτες βροχές ευνοούν την ανάπτυξη αγριόχορτων, σκαλίζουμε συχνά το χώμα, για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και πλούσια συγκομιδή.

Η αίσθηση ότι το σπίτι μας καλύπτει κάθε μας ανάγκη είναι μοναδική! Και γίνεται πιο ολοκληρωμένη όταν νιώθουμε ασφάλεια μέσα σ’ αυτό, κάτι που η Anytime ξέρει να κάνει πολύ καλά. Διαλέγουμε, λοιπόν, το ασφαλιστικό πρόγραμμα κατοικίας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και απολαμβάνουμε κάθε στιγμή περισσότερα!