Μια από τις πιο αγαπημένες και πολυαναμενόμενες κάθε χρόνο γιορτές στο νησί μας είναι αναμφισβήτητα ο Κατακλυσμός!

Η γιορτή του Κατακλυσμού έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και πλέον έχει ταυτιστεί με το μεγαλύτερο θρησκευτικό και λαϊκό πανηγύρι που διοργανώνεται στην Κύπρο. Μια εκδοχή της προέλευσης του ονόματός της μας παραπέμπει στη μυθολογία και σε ιστορίες όπου κυρίαρχη θέση είχε το νερό. Κάποιες από αυτές πιθανόν να σχετίζονται με φυσικά φαινόμενα και με την προσπάθεια των ανθρώπων να τα ερμηνεύσουν.

Τα έθιμα που τηρούνται συγκεκριμένα στον τόπο μας συνδέονται με τη λατρεία της Κύπριδας Αφροδίτης και του Άδωνη. Την εποχή που η Αφροδίτη λατρευόταν στην Κύπρο, επικρατούσε πάντοτε το νερό ως σύμβολο της αναγέννησης της γης, της γονιμότητάς της και της καρποφορίας της, αλλά και της ανανέωσης της ίδιας της ζωής, μέσα από τον «αγιασμό» της ψυχής και του σώματος.

Στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους, οι σχετικοί εορτασμοί συνδέονται με τον βιβλικό κατακλυσμό και με τη βάπτιση του Χριστού. Ουσιαστικά, τη Δευτέρα του Κατακλυσμού, τιμάται το Άγιο Πνεύμα ως το τρίτο ομότιμο και ομοούσιο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας.

Οι εκδηλώσεις για τη γιορτή του Κατακλυσμού, που διοργανώνονται κυρίως στη Λάρνακα αλλά και σε άλλες πόλεις παραθαλάσσιες και μη, ξεκινούν 50 ημέρες μετά το Πάσχα και διαρκούν 6 ολόκληρες μέρες. Κατά τη διάρκειά τους, στήνονται υπαίθριοι πάγκοι με παραδοσιακά χειροτεχνήματα, εδέσματα και παιχνίδια. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν αγώνες κολύμβησης, ιστιοπλοΐας, ποίησης, παραδοσιακών χορών, τραγουδιού κ.ά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, επίσης, οι διαγωνισμοί των γνωστών «τσιαττιστών». Επίδοξοι ποιητάρηδες απ’ όλη την Κύπρο δημιουργούν αυτοσχέδια στιχάκια, με ζητούμενο τη στιγμιαία έμπνευση. Τα θέματα είναι ερωτικά, κοινωνικά, επικαιρότητας και άλλα και οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν με αγωνιστική και χιουμοριστική διάθεσή.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό, ίσως το πιο διασκεδαστικό, έθιμο που διατηρείται ως σήμερα είναι αυτό του νεροπόλεμου, με τις «πιτσίκλες» που μπορεί να θυμούνται οι παλαιότεροι και πλέον με νεροπίστολα, κουβάδες και με άλλα μέσα.

Πηγές φωτογραφιών:

https://www.offsite.com.cy/eidiseis/topika/i-kypros-etoimazetai-gia-triimero-toy-kataklysmoy-programma

http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=37592&-V=limmata

https://www.newsbomb.com.cy/kypros/story/751459/ti-giortazoyme-toy-agioy-pneymatos-kataklysmo

https://m.kathimerini.com.cy/gr/kypros/oi-ekdilwseis-toy-kataklysmoy