Κάτω από στέγαστρο ή όχι; Σε ανοιχτό χώρο ή κλειστό; Για λίγη ώρα ή για πολλές; Όπως και να έχει, γεγονός είναι ότι o καλοκαιρινός ήλιος πάντα θα βρει τον τρόπο να… βρει και το αυτοκίνητό μας, γι’ αυτό και από όλα τα αξεσουάρ της θερινής σεζόν η ηλιοπροστασία είναι σίγουρα must-have. Ποια όμως να προτιμήσουμε για το δικό μας αμάξι και γιατί;

Εξωτερική ηλιοπροστασία αυτοκινήτου ή αλλιώς «κουκούλα»

Εντάξει, λίγοι από εμάς ακούγοντας «εξωτερική ηλιοπροστασία αυτοκινήτου» θα έλεγαν μεμιάς το όνομά της, καθώς είναι περισσότερο γνωστής ως «κουκούλα αυτοκινήτου» και αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο για το καλοκαίρι. Ο λόγος είναι… προφανής: καλύπτει ολόκληρο το αυτοκίνητο, προστατεύοντάς το όχι μόνο από τον ήλιο αλλά και από τη σκόνη, τη βρομιά και τη βροχή. Επιπλέον, προστατεύει το χρώμα της λαμαρίνας, παράλληλα με το εσωτερικό του οχήματος, αφού διατηρεί τον μέσα χώρο (ταμπλό, τιμόνι, καθίσματα κτλ.) πιο δροσερό. Όσο για τα μείον; Σίγουρα χρειάζεται περισσότερο κόπο για την τοποθέτησή της και, συγκριτικά με άλλες λύσεις, διαφέρει (προς τα πάνω) στην τιμή.

Εξωτερική ηλιοπροστασία παρμπρίζ

Πιο εύκολη στην τοποθέτησή της και, λόγω μικρότερου μεγέθους, μία πιο οικονομική λύση ηλιοπροστασίας αποτελεί η εξωτερική ηλιοπροστασία παρμπρίζ: καλύπτοντας όλη την επιφάνειά του, στερεώνεται στα πλαϊνά τμήματα του αυτοκινήτου, «κλείνοντας» ουσιαστικά εκεί που κλείνουν οι μπροστινές πόρτες. Συγκριτικά με την κουκούλα, η ηλιοπροστασία που προσφέρει είναι σίγουρα πιο περιορισμένη και αφορά κυρίως το ταμπλό και το τιμόνι που όμως, όπως όλοι ξέρουμε, μετά από πολύωρη έκθεση του αυτοκινήτου στον ήλιο γίνονται απαγορευτικά στο άγγιγμα.

Αλεξήλιο, η εσωτερική ηλιοπροστασία παρμπρίζ

Τι γίνεται αν προτιμάμε λύσεις… εκ των έσω; Τότε το αλεξήλιο ή αλλιώς «εσωτερική ηλιοπροστασία παρμπρίζ», το γνωστό αναδιπλούμενο ασημένιο αξεσουάρ (κάποιοι το αναφέρουν και ως «πτυσσόμενη ηλιοπροστασία αυτοκινήτου») είναι επίσης μία καλή λύση. Τοποθετείται κυριολεκτικά μέσα σε δευτερόλεπτα, ούτε καν λεπτό, αποτελώντας μία πολύ οικονομική επιλογή και προστατεύει σημαντικά κυρίως το ταμπλό και το τιμόνι του αυτοκινήτου μας.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες λύσεις ηλιοπροστασίας που μπορούμε να εξετάσουμε, όπως τα σκίαστρα παραθύρων, τα κουρτινάκια αλλά και η φυσική σκιά, αν έχουμε τη δυνατότητα να την εξασφαλίσουμε – πέρα όμως από την ηλιοπροστασία που χρειάζεται το αυτοκίνητό μας το καλοκαίρι, ποτέ δεν ξεχνάμε και την all season προστασία του, επιλέγοντας την ιδανική για εμάς ασφάλεια αυτοκινήτου της Anytime!