Ήρθε η εποχή του χρόνου που πρέπει να ασχοληθείς με τον καθαρισμό και την προετοιμασία για την αποθήκευση των χαλιών σου. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις όλο όσα πρέπει να ξέρεις για το πώς να καθαρίζεις και να αποθηκεύεις σωστά τα χαλιά σου, ώστε να διατηρήσεις την ομορφιά τους για όσο το δυνατόν περισσότερο!

Κεφάλαιο καθαρισμός

Τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: η χρήση ηλεκτρικής σκούπας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι απαραίτητη για να απομακρύνεις τη σκόνη, τη βρωμιά και τα υπολείμματα που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. «Παίξε» με τις ρυθμίσεις της σκούπας, για να εξασφαλίσεις σχολαστικό καθαρισμό χωρίς να καταστρέψεις τις ευαίσθητες ίνες των χαλιών.

χαλιά

Καθαρισμός λεκέδων
Ένα ήπιο καθαριστικό χαλιών ή ένα διάλυμα λευκού ξιδιού, με το οποίο θα ταμπονάρεις απαλά, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε περίπτωση λεκέδων.

Βαθύς καθαρισμός
Ένας βαθύς καθαρισμός σε ταπητοκαθαριστήριο είναι απαραίτητος κάθε 12 έως 18 μήνες, ώστε να αφαιρεθεί η συσσωρευμένη βρωμιά και να αναζωογονηθούν οι ίνες του χαλιού, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του.

Καθαρισμός με ατμό
Ο καθαρισμός με ατμό είναι μία αποτελεσματική μέθοδος για την απολύμανση των χαλιών και την εξάλειψη των αλλεργιογόνων. Επένδυσε σε έναν ποιοτικό ατμοκαθαριστή ή προσέλαβε επαγγελματίες για να καθαρίσουν με ατμό τα χαλιά σου.

xalia

Κεφάλαιο αποθήκευση

Σωστό στέγνωμα
Πριν αποθηκεύσεις τα χαλιά, βεβαιώσου ότι είναι καθαρά και εντελώς στεγνά για να αποτρέψεις την ανάπτυξη υγρασίας και μούχλας.

Ρόλαρε, μην διπλώνεις
Τύλιξε τα χαλιά σε σφιχτά ρολά αντί να τα διπλώσεις, για να αποφύγεις το τσαλάκωμα και τον τραυματισμό του πέλους των χαλιών. Χρησιμοποιήσε χαρτί ή ύφασμα χωρίς οξέα για να τα τυλίξεις και όχι πλαστικό, το οποίο παγιδεύει την υγρασία στο εσωτερικό των χαλιών.

χαλια

Βρες τον κατάλληλο χώρο αποθήκευσης
Αποθήκευσε τα χαλιά σε χώρο που αερίζεται καλά και είναι προστατευμένος από θερμότητα, υγρασία και άμεσο ηλιακό φως, αποτρέποντας τη φθορά τους.

Μην ακουμπάς τα χαλιά στο δάπεδο
Προτίμησε κάποιο ράφι ή παλέτα και τοποθέτησε τα χαλιά σε οριζόντια και όχι όρθια θέση, όχι μόνο για να αποφύγεις τις ζάρες, αλλά και για να αποτρέψεις την ανάπτυξη υγρασίας και παρασίτων που θα δημιουργούσε η τοποθέτησή τους απευθείας στο δάπεδο.

Συχνός έλεγχος
Φρόντισε να ελέγχεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα χαλιά, προκειμένου να εντοπίσεις εγκαίρως σημάδια μούχλας, υγρασίας ή άλλη ζημιά.

Όπως φροντίζεις για τη μακροζωία των χαλιών σου, μην ξεχνάς ότι πρέπει να προνοήσεις και για την ασφάλεια του σπιτιού σου αλλά και του περιεχομένου του, ώστε να απολαμβάνεις ξένοιαστα κάθε στιγμή μέσα σε αυτό – και φυσικά αυτό μπορείς να το κάνεις στην Anytime!