Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης είναι εδώ, με τον καιρό να θυμίζει ήδη καλοκαίρι και τα φυτά μας να έχουν ανάγκη από ξεχωριστή φροντίδα. Προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν στις ιδιαίτερα θερμές συνθήκες που πλησιάζουν και να μας χαρίσουν την ομορφιά, τα αρώματα και τους καρπούς τους, τα φυτά στον κήπο ή το μπαλκόνι μας χρειάζονται λίγη βοήθεια, την οποία μπορούμε να τους προσφέρουμε μέσα από μερικές απλές διαδικασίες.

Νερό & ήλιος
Το νερό είναι πολύτιμο για την ανάπτυξη, την ανθοφορία και την καρποφορία των φυτών μας, ειδικά τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει συνεχώς. Τα αυτόματα συστήματα είναι καλή λύση για να εξασφαλίσουμε σταθερό πότισμα, εφόσον τα ρυθμίσουμε και σωστά, ώστε να αποφύγουμε τις ελάχιστες ή υπερβολικές ποσότητες. Παράλληλα, μεταφέρουμε τα ευαίσθητα (π.χ. γαρδένια, καμέλια κ.λπ.) στην ακτινοβολία του ήλιου φυτά σε πιο σκιερά σημεία.

Η τροφή των φυτών
Καθώς η δραστηριότητα όλων των φυτών είναι πιο έντονη μέσα στον Μάιο, χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να διατηρηθούν εύρωστα και υγιή. Η συμβουλή του γεωπόνου από τον οποίο θα προμηθευτούμε το λίπασμά μας για τις ανάγκες του κάθε φυτού είναι χρήσιμη. Και σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντική η δοσολογία, αλλά και το είδος του λιπάσματος που θα χρησιμοποιήσουμε.

Ορατοί εχθροί
Μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες έρχονται και διάφορα έντομα και ζουζούνια που απειλούν την υγεία των φυτών μας. Η παρατήρηση είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να τα εντοπίσουμε και να τα καταπολεμήσουμε. Κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα στην αγορά, τα οποία αντιστοιχούν στο είδος του κάθε φυτού, αλλά και του εντόμου που το έχει προσβάλει.

Κλάδεμα
Αν δεν έχουμε κλαδέψει ήδη τα φυτά μας, είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνουμε τώρα. Απομακρύνουμε τους βλαστούς με κίτρινα φύλλα και τα ξερά ή σάπια κλαδιά, αφαιρούμε τις παραφυάδες και αραιώνουμε τα φύλλα για να αερίζονται καλύτερα τα φυτά. Χρησιμοποιούμε εργαλεία που δεν είναι φθαρμένα και στο τέλος της διαδικασίας τα ξεπλένουμε, ώστε να αποφύγουμε τη μετάδοση ασθενειών από φυτό σε φυτό.

Μεταφύτευση
Η εποχή αυτή είναι η πιο κατάλληλη για να μεταφυτεύσουμε φυτά που πιθανόν χρειάζονται περισσότερο χώρο, αλλά και ανανέωση χώματος. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα φυτά μας «ασφυκτιούν», όταν οι ρίζες τους έχουν καλύψει όλη τη γλάστρα. Κατά τη μεταφύτευση, πιέζουμε το χώμα λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γλάστρας και φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε γλάστρες με μικρές οπές για την απομάκρυνση του περιττού νερού.

Καλοκαιρινά κηπευτικά
Όσοι έχουμε βλέψεις για έναν θερινό λαχανόκηπο, τώρα είναι η στιγμή να φυτέψουμε τα κηπευτικά μας. Ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, φασόλια, μπάμιες κι άλλα ζαρζαβατικά που κοσμούν τα καλοκαιρινά μας τραπέζια και αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς θα είναι σύντομα έτοιμα για συγκομιδή!

Τα οφέλη των φυτών στη ζωή μας είναι πάρα πολλά, αφού η παρουσία τους βελτιώνει την ψυχολογία μας και καθαρίζει την ατμόσφαιρα στον χώρο μας, εξουδετερώνοντας μικρόβια και ρύπους. Είναι ωραίο να νιώθουμε όμορφα στον χώρο μας και ακόμα πιο ωραίο να νιώθουμε και ασφαλείς! Η Anytime μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ασφάλεια κατοικίας σε 5 λεπτά στο email μας και να προστατεύσουμε την περιουσία μας στη σωστή τιμή με βάση τα τετραγωνικά του κτιρίου μας.