Σίγουρα έχεις δει και εσύ κάποια στιγμή φωτογραφίες στα social media με οδηγούς σταματημένους στη ΛΕΑ να καπνίζουν αμέριμνοι το τσιγάρο τους ή να μιλούν στο κινητό τους. Και σίγουρα έχει τύχει να ακούσεις για κάποιο δυστύχημα που προκλήθηκε όταν κάποιο ασθενοφόρο που νόμιμα μπήκε στη ΛΕΑ συγκρούστηκε με όχημα το οποίο είχε παράνομα σταματήσει εκεί, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Γνωρίζεις, λοιπόν, τελικά σε ποιες περιπτώσεις είναι νόμιμο να σταματούμε στη ΛΕΑ και σε ποιες όχι;

Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε η ΛΕΑ;

Ας το ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα: η ΛΕΑ δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που λέει το όνομά της, δηλαδή λωρίδα έκτακτης ανάγκης, η οποία προορίζεται κατά κύριο λόγο για χρήση από τα ασθενοφόρα, τα οχήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας ή τα οχήματα οδικής βοήθειας και συντήρησης των δρόμων.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε

Η ΛΕΑ προορίζεται για πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως:

• Σε περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου
• Σε περίπτωση που έχουμε λάβει εντολή από την Τροχαία να σταματήσουμε
• Σε περίπτωση έκτακτης (όντως) ανάγκης

Πότε απαγορεύεται να τη χρησιμοποιούμε

• Για να χαζέψουμε τη θέα και να βγάλουμε selfies
• Για να μιλήσουμε στο κινητό
• Για να ξεκουραστούμε, να φάμε ή να κοιμηθούμε
• Για να φροντίσουμε τα παιδιά ή το κατοικίδιο
• Για να… πάμε τουαλέτα

Πώς να σταματήσουμε σωστά στη ΛΕΑ

Ενεργοποιούμε τα φώτα κινδύνου, σταθμεύουμε με προσοχή και βγαίνουμε από το όχημα από τις πόρτες που δεν είναι στην πλευρά του δρόμου. Αν υπάρχει στηθαίο ασφαλείας στην άκρη του δρόμου, μετακινούμαστε πίσω από αυτό και, αν είναι νύχτα, φοράμε το φωσφορούχο γιλέκο ώστε να είμαστε ευδιάκριτοι στους άλλους οδηγούς. Τοποθετούμε το φωσφορούχο τρίγωνο πίσω από το όχημα σε απόσταση 50 μέτρων, εφόσον βρισκόμαστε σε λωρίδα ασφαλείας αυτοκινητοδρόμου και, ανάλογα την περίπτωση, καλούμε την οδική βοήθεια, την αστυνομία κτλ.

Και μιλώντας για έκτακτες ανάγκες, με την ασφάλιση του αυτοκινήτου μας στην Anytime και με τη νέα υπηρεσία e-road assistance θα είμαστε πάντα ήσυχοι ότι σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης θα έχουμε άμεση βοήθεια και εξυπηρέτηση με ένα μόνο κλικ στο ανάλογο εικονίδιο του site και χωρίς καν να χρειαστεί να σηκώσουμε το τηλέφωνό μας!