Σίγουρα οι λίμνες της Κύπρου δεν είναι ο λόγος για τον οποίο το νησί μας είναι περισσότερο γνωστό. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι υδροβιότοποι, γνωστοί ή λιγότερο γνωστοί, που πραγματικά αξίζει τον κόπο να τους ανακαλύψεις και δεν είναι τυχαίο ότι προσελκύουν το ενδιαφέρον επισκεπτών από διάφορα μέρη του κόσμου.

Λίμνη Παραλιμνίου

Στο ανατολικό κομμάτι του νησιού, συγκεκριμένα στην επαρχία Αμμοχώστου και λίγο έξω από το Παραλίμνι, βρίσκεται η Λίμνη Παραλιμνίου. Με έκταση 5km2, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους του νησιού. Ο λόγος; Εκεί ενδημεί το σπανιότατο είδος νερόφιδου natrix-natrix cypriaca, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση.

Λίμνη Ορόκλινης

Στην περιφέρεια του χωριού Ορόκλινη, στα βόρεια της Λάρνακας και σε απόσταση μόλις 150 μέτρα από τη θάλασσα, βρίσκεται η Λίμνη της Ορόκλινης, η οποία αποτελεί καταφύγιο για περίπου 190 είδη μεταναστευτικών πουλιών. Μετά την αναβάθμισή της, που ξεκίνησε το 2012, αποτελεί πλέον έναν πανέμορφο προορισμό για εκδρομή και βόλτα.

Λίμνη Αθαλάσσας

Στην πόλη της Λευκωσίας και πιο συγκεκριμένα στο πάρκο Αγίου Γεωργίου συναντάμε τη Λίμνη Αθαλάσσας, που αποτελεί μέρος του εθνικού δάσους της Αθαλάσσας και φιλοξενεί διάφορα είδη πουλιών, ψάρια, χελώνες κ.ά. μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, σε έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

Λίμνη Αλμυρολίβαδο

Μια λίμνη σπάνιου φυσικού κάλλους, καλά κρυμμένη στο δάσος του Τροόδους και σε μια δύσβατη περιοχή κοντά στα μεταλλεία Αμιάντου, είναι η Λίμνη Αλμυρολίβαδο. Μια μικρή αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακή λίμνη, που δεν είναι πάντα γεμάτη, αλλά όταν εμφανιστεί προσφέρει ένα υπέροχο θέαμα που κλέβει την καρδιά κάθε επισκέπτη. Για να φτάσεις εκεί πρέπει να διασχίσεις το γραμμικό μονοπάτι δίπλα στον κατασκηνωτικό χώρο του Αλμυρολίβαδου, διαδρομή όχι και τόσο εύκολη, που όμως αποζημιώνει στο τέλος τον ορειβάτη με ένα από τα πιο επιβλητικά τοπία της κυπριακής φύσης.

Και φυσικά να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε την Αλυκή Ακρωτηρίου στη Λεμεσό, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου, με τακτικούς «επισκέπτες» τα πανέμορφα φλαμίνγκο που έρχονται τους χειμερινούς μήνες, καθώς και την Αλυκή της Λάρνακας, που αποτελεί πέρασμα για χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά, μεταξύ των οποίων –και σ’ αυτήν την περίπτωση!– τα δημοφιλή φλαμίνγκο.