«Αν δε μείνεις από μπαταρία μες στην ερημιά, δεν έμαθες ακόμη τι σημαίνει γκαντεμιά»… λέει μια γνωστή – άγνωστη παροιμία! Και το λέει σωστά, γι’ αυτό και την μπαταρία του αυτοκινήτου σου πρέπει να την προσέχεις και να φροντίζεις να μειώσεις όσο γίνεται τη φθορά της. Πώς θα γίνει αυτό; Διάβασε παρακάτω και θα δεις.

Ο καιρός μετράει

Καταρχάς, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, ειδικά στην Κύπρο που τα καλοκαίρια είναι ιδιαίτερα ζεστά και η θερμοκρασία είναι σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένες περιόδους, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του αυτοκινήτου. Δες, λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τη φθορά της.

μπαταρία

Μείνε στη… σκιά

Όταν το αυτοκίνητο είναι εκτεθειμένο για πολλές ώρες στις υπεριώδεις ακτινοβολίες, η θερμοκρασία που αναπτύσσεται δεν αλλοιώνει μόνο το χρώμα του αυτοκινήτου αλλά βλάπτει σε βάθος χρόνου και την μπαταρία του. Επομένως, επιλέγοντας να παρκάρεις σε σκιερό σημείο παρατείνεις τη διάρκεια ζωής της.

Καθάρισε τους πόλους

Οι πόλοι και τα καλώδια της μπαταρίας με τον καιρό σκουριάζουν και μαζεύουν βρωμιά, κάτι που επιδρά αρνητικά στην απόδοση της μπαταρίας, γι’ αυτό και πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τα ελέγχεις και να τα διατηρείς καθαρά.

μπαταρια

 

Κλιματισμός & μικρές αποστάσεις

Όταν το air condition δουλεύει στο μάξιμουμ, ιδίως στα σύντομα δρομολόγια με πολλές στάσεις, η μπαταρία δεν έχει τον χρόνο φόρτισης που απαιτείται για να μείνει «υγιής» και άρα καλό θα ήταν να έχεις τον νου σου για τυχόν «απώλειες».

Έλεγχος & συντήρηση

Μία επίσκεψη σε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων δεν είναι κακή ιδέα, ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι δεν υπάρχουν «διαρροές» ρεύματος που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση της μπαταρίας ή, αν είναι υγρού τύπου, να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα υγρά, καθώς αν έχουν εξατμιστεί, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι όσο ζωτικής σημασίας είναι η μπαταρία για ένα αυτοκίνητο τόσο είναι και η ασφάλειά του και για αυτό… υπάρχει η Anytime!