Όλοι πλέον έχουμε εξοικειωθεί με την εικόνα των ηλεκτρικών πατινιών ή αλλιώς e-scooters να κυκλοφορούν παντού στους δρόμους της πόλης και πολλοί από εμάς έχουμε ήδη υιοθετήσει αυτόν τον νέο, εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης. Γνωρίζεις όμως τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας σχετικά με τα ηλεκτρικά σκούτερ; Ήξερες ότι υπάρχουν τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες; Αν η απάντηση είναι όχι, εδώ θα μάθεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Ηλικιακό όριο: το κατώτατο όριο ηλικίας για τους οδηγούς σκούτερ είναι τα 14 έτη.

Mέγιστες ταχύτητες: η μέγιστη προβλεπόμενη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν οι οδηγοί σκούτερ είναι τα 20 χλμ. ανά ώρα σε ποδηλατόδρομους / ποδηλατολωρίδες και δρόμους στους οποίους το μέγιστο όριο ταχύτητας είναι 30 χλμ. ανά ώρα. Σε πλατείες και πεζόδρομους η μέγιστη ταχύτητα έχει καθοριστεί στα 10 χλμ. ανά ώρα.

Εξοπλισμός / προδιαγραφές: οι οδηγοί πρέπει πάντα να φέρουν κατάλληλα προσδεδεμένο κράνος και το σκούτερ να διαθέτει σύστημα φρένων, φανό λευκού ή κίτρινου φωτός στο πρόσθιο μέρος, φανό ερυθρού φωτός στο οπίσθιο μέρος, κουδούνι ή σειρήνα και ελαστικά σε καλή κατάσταση.

Πρόστιμο €50: όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σκούτερ χωρίς να λειτουργούν οι φανοί ή κινούνται εκτός της καθορισμένης λωρίδας κυκλοφορίας τους ή σταθμεύουν, τοποθετούν ή εγκαταλείπουν τα σκούτερ σε ποδηλατολωρίδα, ποδηλατόδρομο, ποδηλατοδιάδρομο ή οδόστρωμα δρόμου, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο €50.

Πρόστιμο €85: 
– Αν ο οδηγός του σκούτερ είναι κάτω των 14 ετών.
– Αν ο οδηγός αναπτύξει ταχύτητα άνω του προβλεπόμενου ορίου.
– Αν ο οδηγός δε φέρει κράνος.
– Αν ο οδηγός δε συμμορφώνεται με τις ενδείξεις σήμανσης και με τους φωτεινούς σηματοδότες της τροχαίας.

Εξώδικο €85 θα επιβάλλεται και στους οδηγούς μηχανοκίνητων οχημάτων οποιασδήποτε κατηγορίας, είδους ή μεγέθους οι οποίοι δε λαμβάνουν μέτρα προστασίας έναντι των οδηγών ηλεκτρικών σκούτερ.

e-scooters