Το καλοκαίρι μας κλείνει το μάτι κι όπως πάντα, θα μας βρει προετοιμασμένους για όλα! Τα ελαφριά ρούχα θα πάρουν σιγά-σιγά πρώτη θέση στην ντουλάπα, τα χαλιά θα μαζευτούν, το ψυγείο θα γεμίσει με νερό και τα δροσιστικά φρούτα και τα κλιματιστικά θα γίνουν και πάλι ο πολύτιμος σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών. Η αποτελεσματικότητα του κλιματισμού στον χώρο μας, όμως, προϋποθέτει τη σωστή χρήση των μονάδων, ώστε να έχουμε την απόδοση που θέλουμε, χωρίς να ξοδεύουμε μια περιουσία στο ρεύμα.
Ξεκινώντας από την επιλογή και την τοποθέτηση, στην περίπτωση που αγοράσεις καινούρια μονάδα, αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι οι ανάγκες του δωματίου όπου θέλεις να το χρησιμοποιήσεις. Λάβε υπόψη τον συντελεστή απόδοσης, δηλαδή τι κατανάλωση θα χρειαστείς και τι εξοικονόμηση θα κάνεις με βάση το τι χρειάζεσαι. Καλό είναι η θέση όπου θα μπει η μονάδα να μην είναι κοντά σε άλλες συσκευές, αλλά και το εξωτερικό τμήμα της μονάδας είναι προτιμότερο να είναι άνετο, ανεξάρτητο και να αερίζεται.

Στη συνέχεια, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσεις στις ρυθμίσεις. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι σταθερή και να μην έχει τεράστια διαφορά με την εξωτερική θερμοκρασία, δηλαδή η διαφορά να μην είναι μεγαλύτερη από 10°C. Όσον αφορά την κατεύθυνση του αέρα, αν τη ρυθμίσεις προς τα κάτω, θα δροσίζεται ο αέρας του χώρου σου χαμηλά και έτσι, θα αποτρέπεις τη μετακίνησή του προς τα πάνω.

Το μέτρο στη χρήση είναι αυτό που θα κάνει το κλιματικό σου πιο αποδοτικό και που θα μειώσει τον λογαριασμό του ρεύματος. Δεν είναι ό,τι καλύτερο ούτε για την ποιότητα του αέρα να λειτουργεί μια μονάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γι’ αυτό και δε χρειάζεται να είναι αναμμένο σε χώρους όπου δεν κινείσαι για πολλή ώρα. Ο χρονοδιακόπτης είναι μια καλή λύση για τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας ή για όταν κοιμάσαι.

Εκείνες ακριβώς τις ώρες που η εξωτερική θερμοκρασία είναι πιο ανεκτή, φρόντιζε να ανοίγεις πόρτες και παράθυρα έστω για λίγο, για την ανανέωση του αέρα στο χώρου σου. Μην ξεχνάς, ότι για όσο χρονικό διάστημα το κλιματιστικό σου είναι αναμμένο, είναι καλύτερο να μην βλέπει το δωμάτιο ο ήλιος, ώστε να διατηρείται η ατμόσφαιρα του δωματίου σου δροσερή.
Τέλος, μην αμελείς τη συχνή συντήρηση και καθαριότητα του κλιματιστικού σου. Πλένε συχνά την εξωτερική μονάδα του με νερό και πριν αρχίσει η σεζόν, καθάριζε καλά τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας. Κάνε ένα απλό φρεσκάρισμα κάθε 1-2 μήνες. Επίσης, πριν μπει για τα καλά το καλοκαίρι, θα ήταν καλό να βεβαιωθείς ότι λειτουργεί η ψύξη του κανονικά. Η τεχνική συντήρηση των κλιματιστικών 1-2 φορές τον χρόνο από κάποιον ειδικό διατηρεί την αποδοτικότητά τους για περισσότερα χρόνια, μειώνει πιθανή αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος και προστατεύει την υγεία μας.

Είναι ωραίο να νιώθεις άνετος στο σπίτι σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως είναι ωραίο να νιώθεις ότι είσαι πάντοτε ασφαλής μέσα σ’ αυτό. Με τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Anytime έχεις τη σωστή επιλογή στη σωστή τιμή, με βάση τις δικές σου προσωπικές ανάγκες.
