Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και στην περίοδο κατά την οποία είναι πιο πιθανό να χρειαστεί να οδηγήσουμε σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Είτε πρόκειται για κοντινές αποστάσεις που καλύπτουμε καθημερινά είτε για μεγαλύτερες, όπως μία εξόρμηση στη φύση, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Φροντίζοντας για ορισμένα απλά πράγματα πριν την οδήγηση και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας σώοι και ασφαλείς.

Αν όταν οδηγούμε υπό κανονικές συνθήκες πρέπει να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι, όταν ο καιρός δεν είναι σύμμαχος, θα πρέπει να είμαστε 200% εκεί! Καθαρό μυαλό και συγκέντρωση είναι το Α και το Ω της ασφαλούς οδήγησης. Εξίσου σημαντική, βέβαια, είναι η τήρηση των αποστάσεων και του ορίου ταχύτητας. Ο χρόνος και η απόσταση ακινητοποίησης πολλαπλασιάζονται, όταν οδηγούμε σε βρεγμένο ή χιονισμένο οδόστρωμα. Παράλληλα, κρατάμε το τιμόνι σταθερό και οι κινήσεις μας είναι απαλές, τόσο στο τιμόνι όσο και στο φρένο ή το γκάζι.

οδήγηση

Όσον αφορά το φρενάρισμα, ειδικά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι σε περιπτώσεις που ο δρόμος έχει πάγο, το απότομο πάτημα του φρένου μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Το ίδιο ισχύει και για τις στροφές και μάλιστα, όταν ο καιρός είναι βροχερός, θα πρέπει να φρενάρουμε πριν να μπούμε στη στροφή. Για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα των κινήσεών μας, συνετό είναι να μεριμνούμε για την καλή κατάσταση των ελαστικών μας, δηλαδή η αλλαγή και η πίεσή τους να ακολουθούν τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Driving Land Rover GIF by Namaste Car

via GIPHY

Γενικά η συντήρηση του αυτοκινήτου έχει μεγάλη σημασία. Φώτα και υαλοκαθαριστήρες θα πρέπει να λειτουργούν άψογα, το παρμπρίζ μας να είναι πάντοτε καθαρό και η ποσότητα του ψυκτικού υγρού και των λαδιών η ενδεδειγμένη. Όσοι από εμάς αγαπάμε τις εκδρομές στο βουνό, τον χειμώνα είναι καλό να έχουμε πάντα μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες για το ενδεχόμενο της χιονόπτωσης. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται να κάνουμε τέτοιου είδους διαδρομές, είναι χρήσιμο να συμβουλευόμαστε το δελτίο καιρού και να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, όταν προβλέπεται ισχυρή κακοκαιρία.

οδήγηση

via GIPHY

Όπως και κάθε φορά που βγαίνουμε στον δρόμο, η ασφάλεια θα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας. Μαζί με τα παραπάνω, φοράμε ζώνη, είμαστε νηφάλιοι και αποφεύγουμε οτιδήποτε μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή. Για να είμαστε ακόμα περισσότερο ασφαλείς παντού και πάντοτε, εμείς και οι συνεπιβάτες μας, η Anytime προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου, προσιτά ασφάλιστρα και κορυφαίες καλύψεις, για να επιλέξουμε την ασφάλεια που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του καθενός μας.