Για όσους από εμάς κινούμαστε εντός πόλης, η οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, αντιθέτως κρύβει παγίδες τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέπουμε για ένα ασφαλές ταξίδι. Γι’ αυτό και εμείς θα δώσουμε κάποιους βασικούς και απαράβατους κανόνες που θα κάνουν την εμπειρία του ταξιδιού πιο ευχάριστη, μειώνοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους.

Η βασική διαφορά

Καταρχάς, οδήγηση σε επαρχιακό δίκτυο σημαίνει ότι η οδηγική εμπειρία αλλάζει δραστικά σε σχέση με τους αυτοκινητόδρομους της πόλης που κινούμαστε κάθε μέρα, με το τοπίο να εναλλάσσεται διαρκώς και έτσι από έναν παραλιακό δρόμο βρισκόμαστε ξαφνικά να ανεβαίνουμε ένα βουνό με στενούς δρόμους και απότομες στροφές.

επαρχιακό δίκτυο:

Έλεγχος του οχήματος πριν το ταξίδι

Το γεγονός ότι πάντα πριν από ένα ταξίδι πρέπει να κάνουμε έναν έλεγχο της κατάστασης του αυτοκινήτου είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουμε. Αυτό που ίσως δε γνωρίζουμε είναι ότι η μεγαλύτερη καταπόνηση που δέχονται τα μηχανικά και μη μέρη του αυτοκινήτου μας στον επαρχιακό δρόμο καθιστά τον έλεγχο αυτό ακόμα πιο επιτακτικό. Επομένως, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση τόσο ο κινητήρας και το κύκλωμα ψύξης του όσο και τα φρένα, το κιβώτιο, οι αναρτήσεις και τα  ελαστικά.

Προσοχή στην ταχύτητα

Η διαφοροποίηση των επαρχιακών δρόμων έγκειται στο ότι το πλάτος τους συνήθως είναι πολύ μικρότερο συγκριτικά με τους αυτοκινητόδρομους, με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να μην αναπτύσσουμε μεγάλη ταχύτητα και αν ο δρόμος είναι τόσο στενός που δε χωρούν με ασφάλεια δύο αυτοκίνητα, το σωστό είναι να παραχωρούμε προτεραιότητα στα αυτοκίνητα που ανηφορίζουν.

επαρχιακό δίκτυο:

Προσοχή όταν οδηγούμε νύχτα ή με κακοκαιρία

Όταν κινούμαστε σε οδικό δίκτυο το οποίο δεν γνωρίζουμε, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την οδήγηση τη νύχτα ή όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε περίπτωση όμως που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, τότε ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ψύχραιμοι, τηρώντας ευλαβικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Αποστάσεις… ασφαλείας

Ένας επιπλέον λόγος για να διατηρούμε τις σωστές αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, όταν κινούμαστε σε επαρχιακό δρόμο, είναι γιατί μας εξασφαλίζει ότι θα έχουμε το κατάλληλο χρονικό περιθώριο αντίδρασης σε περίπτωση απροόπτου.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, αλλά και με την ασφαλιστική κάλυψη της Anytime να μας προστατεύει, η οδηγική εμπειρία θα είναι απολαυστική και το ταξίδι θα μας μείνει αξέχαστο!