Όπως μάθαμε από την πρόσφατη εκστρατεία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Anytime, με τίτλο «Οι αριθμοί αλλάζουν», η ανευθυνότητα στην οδήγηση στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο κάθε χρόνο, ένα φαινόμενο που είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε αν βελτιώσουμε την οδική μας συμπεριφορά και αν σταματήσουμε τις κακές συνήθειες που δυστυχώς όλοι, λίγο έως πολύ, έχουμε. Γνωρίζεις όμως ποιες από αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες; Δες, λοιπόν, εδώ και… συμμορφώσου.

Ακουστικά

Ενσύρματα ή μη, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς απομονώνουν τον οδηγό από το περιβάλλον, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για ακρόαση μουσικής.

Φαγητό ή αλκοόλ

Το ότι δεν έχεις χρόνο να φας δεν είναι δικαιολογία για να τρως στο αυτοκίνητο, γιατί οτιδήποτε αποσπά την προσοχή σου από την οδήγηση μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα και είναι κρίμα να προκαλέσεις ατύχημα για μια… μπουγάτσα. Εξυπακούεται ότι το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ, το οποίο εκτός των άλλων αποδυναμώνει τα αντανακλαστικά μας και είναι γνωστές οι καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει όταν είμαστε στο τιμόνι…

Κινητό τηλέφωνο

Όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να ασχοληθούμε με το κινητό μας την ώρα που οδηγούμε, κάτι που είναι άκρως επικίνδυνο, αφού, όπως αποδεικνύουν και έρευνες, ο χρόνος αντίδρασης όσων οδηγούν κρατώντας το κινητό στο χέρι είναι 50% μεγαλύτερος σε σύγκριση με όσους δεν το κάνουν, γι’ αυτό και η πιο ασφαλής λύση είναι να βάζουμε το κινητό σε σίγαση κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

συνήθειες των οδηγών

Ζωάκι στην καμπίνα

Γνώριζες ότι το 1/4 όσων οδηγούν με σκυλιά στο αυτοκίνητο δήλωσαν ότι όταν χρειάστηκε να φρενάρουν έχουν χρησιμοποιήσει τα χέρια τους για να κρατήσουν το σκυλί στη θέση του; Και είναι αυτονόητο το πόσο επικίνδυνο είναι κάτι τέτοιο για την πρόκληση ατυχήματος. Γι’ αυτό και όταν μεταφέρουμε τα αγαπημένα μας τετράποδα με το αυτοκίνητο πρέπει να διαθέτουμε το ειδικό κάθισμα για σκύλους ή το αντίστοιχο «κλουβί» για γάτες, ώστε να οδηγούμε με ασφάλεια, προστατεύοντας και εμάς και εκείνα.

Πόδια στο ταμπλό

Όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου απλώνεις τα πόδια στο ταμπλό του αυτοκινήτου για να ξεμουδιάσεις, ίσως δεν έχεις σκεφτεί πόσο μοιραίο μπορεί αυτό να αποβεί σε περίπτωση σύγκρουσης, καθώς όταν ανοίξουν οι αερόσακοι τα πόδια θα τιναχτούν προς τα πίσω προκαλώντας από μερικά κατάγματα έως και παράλυση.

Συστήματα πολυμέσων

Καλή η τεχνολογία και οι οθόνες αφής, αλλά αν είναι να τρακάρεις για να αλλάξεις τη διεύθυνση στο gps, καλύτερα να λείπει ή τουλάχιστον να το χρησιμοποιείς μόνο όταν το όχημα είναι ακινητοποιημένο.

Αποφεύγοντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, αλλά και με τη σιγουριά της ασφάλισης του αυτοκινήτου σου στην Anytime, οι κίνδυνοι απομακρύνονται και η οδήγηση δεν είναι παρά μια ευχάριστη εμπειρία.