Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και το γεγονός ότι βραδιάζει νωρίς σημαίνει ότι αυξάνονται οι ώρες νυχτερινής οδήγησης και άρα και τα τροχαία ατυχήματα, καθώς, σύμφωνα με τις στατιστικές, τα περισσότερα τροχαία σημειώνονται νυχτερινές ώρες. Γι’ αυτό λοιπόν θα σου δώσουμε κάποια βασικά tips για να οδηγείς πιο άνετα και με μεγαλύτερη ασφάλεια τη νύχτα.

Φώτα, καθρέφτες, παρμπρίζ

Η καλή ορατότητα είναι από τα πιο σημαντικά για τη νυχτερινή οδήγηση, επομένως πρέπει πάντα τα φώτα του αυτοκινήτου να είναι σωστά ρυθμισμένα και πιο συγκεκριμένα: στην πρώτη σκάλα όταν αρχίζει και βραδιάζει, πριν πέσει η νύχτα, στη μεσαία όταν νυχτώσει και τα φώτα πορείας να χρησιμοποιούνται μόνο σε επαρχιακούς δρόμους και σε μη κατοικημένες περιοχές, σίγουρα όχι όταν υπάρχει άλλο όχημα πίσω σου, μπροστά σου ή απέναντί σου. Και φυσικά τα φώτα ομίχλης χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση έντονης βροχής, ομίχλης ή χιονόπτωσης και όχι απλά επειδή… σου αρέσουν!

οδήγηση

Τip: αν έρθεις αντιμέτωπος/η με δυνατή πηγή φωτός από διερχόμενο όχημα πρέπει να κρατήσεις την προσοχή σου στην αντίθετη άκρη του δρόμου και να προσέξεις να μην αποπροσανατολιστείς και ξεφύγεις από τη λωρίδα σου.

Οι καθρέπτες πρέπει να έχουν σωστή κλίση, ώστε να μη σε τυφλώνουν τα αυτοκίνητα που έρχονται πίσω σου και το παρμπρίζ σου να είναι καθαρό γιατί σε αντίθετη περίπτωση περιορίζεται η ορατότητα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους καθρέπτες και τα φώτα σου.

Πεζοί, ζώα, δίκυκλα

Τη νύχτα είναι πιο δύσκολο να διακρίνεις ό,τι… κινείται στον δρόμο, όπως πεζούς, δικυκλιστές ή ζωάκια, γι’ αυτό η προσοχή σου πρέπει να είναι αυξημένη και η ταχύτητά σου μειωμένη, ειδικά σε επαρχιακούς δρόμους, ώστε να έχεις τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης.

οδήγηση

Tέλος, το να μην οδηγείς σε περίπτωση κούρασης, αϋπνίας ή κατανάλωσης αλκοόλ είναι κάτι που πάντα ισχύει, πόσο μάλλον τη νύχτα που, λόγω απουσίας του φυσικού φωτός, είναι πιο εύκολο να μειωθούν τα αντανακλαστικά σου ή να σε πάρει ο ύπνος, γι’ αυτό στις παραπάνω περιπτώσεις προτιμότερο είναι να μην οδηγήσεις.

Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες, αλλά και με την κάλυψη που προσφέρει η ασφάλιση του αυτοκινήτου σου στην Anytime, η νυχτερινή οδήγηση θα είναι πλέον απόλαυση!