Όπως κάθε χρόνο, ήρθε και φέτος η στιγμή να ανανεώσεις την Άδεια Κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σου για το νέο έτος και επειδή δεν στέλνονται ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων, πρέπει να έχεις τον νου σου μην χάσεις τις ημερομηνίες. Επίσης, για να αποφύγεις την ταλαιπωρία, καλό θα ήταν να φροντίσεις να κάνεις την ανανέωση έγκαιρα και να μην την αφήσεις τελευταία στιγμή, γιατί σίγουρα θα υπάρξει υπερφόρτωση του συστήματος.

Εμείς συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα σημεία της επίσημης ανακοίνωσης του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων (Τμήμα Οδικών Μεταφορών) σχετικά με την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας για το έτος 2023 και στα παρουσιάζουμε για να ξέρεις τι να περιμένεις:

1. Οι άδειες κυκλοφορίας για το έτος 2023 θα ανανεώνονται από την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023.

2. Η τελευταία ημέρα ανανέωσης είναι το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 και ώρα 00:00.

3. Ανανεώνονται:

  • Διαδικτυακά μέσω του Τμήματος Οδικών Μεταφορών
  • Στις τράπεζες
  • Στα ΚΕΠ
  • Στα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών
  • Στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ.

4. Μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννιά και δώδεκα μηνών.

5. Οι άδειες κυκλοφορίας ανανεώνονται μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11/03/2023 χωρίς επιβάρυνση. Για ανανεώσεις που θα γίνονται μετά τις 11/03/23, επιβάλλεται ως επιβάρυνση το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

6. Για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει Πιστοποιητικό καταλληλότητας & Ασφάλεια

7. Όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους για το έτος 2022, αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2023 θα πρέπει να υποβάλουν στο ΤΟΜ ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος. Η ακινητοποίηση γίνεται και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ / Road Transport Department (mcw.gov.cy). Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται.

8. Οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2022 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ, εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2022 και δεν ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους για το 2023 μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 11/03/2023.

9. Σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος θα πρέπει να υποβληθεί στο ΤΟΜ αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98Α) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

10. Δεν θα σταλούν ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων για την ανανέωση των αδειών.

Kαι για να σου πάει γούρι, μετά την ανανέωση της άδειας του οχήματός σου, μην παραλείψεις και την ασφάλισή του στην Anytime για μία… καλή οδική χρονιά!