Αν είσαι από αυτούς που στο γραφείο τους επικρατεί πάντα ένα χάος και για να βρεις κάτι πρέπει να κάνεις… ανασκαφή κάτω από τόνους χαρτιού και πάσης φύσεως αντικείμενα, ήρθε η ώρα να βάλεις μία τάξη και σε αυτό θα σε βοηθήσουν τα παρακάτω tips.

Ξεκινώντας, να επισημάνουμε ότι έχει παρατηρηθεί από έρευνες ότι ένα καλά οργανωμένο και ταχτοποιημένο γραφείο ενισχύει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά μας, συν το ότι αν το κάνεις μία φορά σωστά, μετά το συμμάζεμα θα είναι παιχνιδάκι, αφού θα υπάρχει θέση για το καθετί και δεν θα χάνεις την ώρα σου ψάχνοντας.

Βήμα 1: Ξεσκαρτάρισμα

Το πιο χρονοβόρο και δύσκολο που έχεις να κάνεις για αρχή είναι να ξεκινήσεις να… ξεσκαρτάρεις τη χαρτούρα και ό,τι άλλο έχει μαζευτεί πάνω στο γραφείο σου, ξεχωρίζοντας ένα ένα τα άχρηστα από τα χρήσιμα. Καλό θα ήταν να έχεις και μια σακούλα ανακύκλωσης δίπλα σου, για να πετάς απευθείας ό,τι δεν χρειάζεσαι.

Βήμα 2: Αρχειοθέτηση

Αφού λοιπόν κράτησες όλα όσα είναι απαραίτητα, ήρθε η ώρα τώρα να τα τακτοποιήσεις με εργονομικό τρόπο. Το κλειδί εδώ είναι η κατηγοριοποίηση, για παράδειγμα βάζεις αποδείξεις/τιμολόγια ανά μήνα ή έτος ή τα βιβλία ανά μέγεθος ή είδος, έχοντας ως γενικό κανόνα το πώς θα σου είναι πιο εύκολο να τα αναζητήσεις, όταν τα χρειαστείς. Και φυσικά ό,τι μπορεί να ψηφιοποιηθεί θα σε βοηθήσει να κερδίσεις πολύτιμο χώρο και να μεγαλώσεις την επιφάνεια του γραφείου σου.

 οργάνωση 

Βήμα 3: Οργάνωση καλωδίων

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μπελάς από ένα «κουβάρι» μπλεγμένων καλωδίων που σκοντάφτεις επάνω του συνέχεια, γι’ αυτό πρέπει να πάρεις τη μεγάλη απόφαση να ξεμπλέξεις τον… γόρδιο δεσμό και μετά να τα μαζέψεις όλα μαζί με ένα clip ή με έναν από τους πολλούς διαχειριστές καλωδίων που κυκλοφορούν στην αγορά, ώστε να είναι τακτοποιημένα και να μην εμποδίζουν. Επιπλέον, όσο περισσότερες συσκευές έχεις με ασύρματη συνδεσιμότητα τόσο πιο πολύ θα περιορίζεται το χάος των καλωδίων.

οργάνωση

Βήμα 4: Αναδιάταξη χώρου

Μήπως αν άλλαζες θέση στο γραφείο σου, θα αξιοποιούσες καλύτερα το φυσικό φως; Μήπως το φωτιστικό που έχεις κουράζει τα μάτια σου ή η καρέκλα σου έχει φθαρεί και είσαι συνέχεια πιασμένος/η; Μήπως χρειάζεσαι μια extra συρταριέρα για τα box files σου; Τώρα που έβαλες μια τάξη είναι ευκαιρία να ανανεώσεις λίγο τον χώρο σου, αν έχεις τη δυνατότητα, ώστε να γίνει ακόμα πιο λειτουργικός.

Και μην ξεχνάμε ότι η αίσθηση ηρεμίας που χαρίζει ένας τακτοποιημένος χώρος είναι φανταστική, παρόμοια με αυτήν που νιώθεις αν ασφαλίσεις την κατοικία σου στην Anytime!