Πολλά ακούγονται στις μέρες μας για τη μείωση του food waste, γνώριζες όμως ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή οργάνωση του ψυγείου σου; Ας δούμε εδώ απλούς και πρακτικούς τρόπους να οργανώσουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και με αυτόν τον τρόπο να παρατείνουμε τη φρεσκάδα και τη διάρκεια ζωής τους.

Εν αρχή ην… η καθαριότητα

O No 1 κανόνας για τη σωστή φύλαξη των τροφίμων και τη μείωση των οσμών είναι η καθαριότητα του ψυγείου. Πρέπει να γίνεται τακτικά κάθε 3 μήνες και η θερμοκρασία να ρυθμίζεται μεταξύ 0 – 5°, ώστε να επιβραδύνεται ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων.

Οργάνωση ψυγείου

Ομαδοποίηση ή αλλιώς «πού να βάλουμε τι»

Ξεχωρίζοντας και τοποθετώντας τα τρόφιμα ανά κατηγορίες, σίγουρα δε θα χάνουμε χρόνο ψάχνοντας να βρούμε αυτό που θέλουμε. Στο πάνω ράφι, που έχει την πιο σταθερή θερμοκρασία, καλό είναι να τοποθετούμε τρόφιμα που δε χρειάζονται μαγείρεμα, όπως αλλαντικά ή μαγειρεμένα φαγητά (σε αεροστεγή δοχεία για αποφυγή οσμών). Στο μεσαίο ράφι είναι καλό να μπαίνουν τα τυριά και τα γαλακτοκομικά (και όχι στην πόρτα του ψυγείου, που είναι το πιο ζεστό σημείο του) και –αν είναι δυνατόν– σε γυάλινες φιάλες, για να μη σχηματίζονται βακτήρια. Το κάτω ράφι είναι ιδανικό για αποθήκευση των ωμών κρεάτων ή ψαριών, πάντα σε σφραγισμένα δοχεία, σημειώνοντας την ημερομηνία τοποθέτησης. Ειδικά το κρέας, αν δε χρησιμοποιηθεί άμεσα, θα πρέπει να καταψυχθεί. Φρούτα, λαχανικά και σαλάτες μπαίνουν στα συρτάρια τυλιγμένα σε χαρτί ή πλαστική μεμβράνη με τρύπες. Τα βότανα διατηρούνται φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα αν είναι τυλιγμένα με υγρή, χάρτινη πετσέτα. Στην πόρτα του ψυγείου, που είναι το πιο ζεστό μέρος του, βάζουμε μαρμελάδες, σως, καρυκεύματα, χυμούς και άλλα τρόφιμα που δεν απαιτούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Οργάνωση ψυγείου First in, first out

Ένας χρυσός κανόνας για το ψυγείο είναι πως «ό,τι μπαίνει πρώτο, καταναλώνεται πρώτο». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Τα νέα τρόφιμα τοποθετούνται στο πίσω μέρος, ώστε να καταναλώσουμε πρώτα τα παλιά και κατόπιν τα καινούργια.

Όχι στην υπερφόρτωση

Last but not least, η υπερφόρτωση του ψυγείου είναι από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε και πρέπει να αποφύγουμε, καθώς έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ροή του αέρα και να μειώνεται η απόδοση της ψύξης και ο χρόνος ζωής των τροφίμων. Ο ίδιος κανόνας ισχύει φυσικά και για την κατάψυξη.

Οργάνωση ψυγείου

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων συμβάλλει στην καλή μας υγεία, όπως και επιλογή ασφάλισης κατοικίας στην Anytime συμβάλλει στην αίσθηση ασφάλειας στον χώρο μας!