Εσύ τι γνωρίζεις για αυτήν την ημέρα; Ας δούμε, λοιπόν, κάποια ιστορικά στοιχεία: από το 1992, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 του Δεκέμβρη. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε επειδή στις 3/12/1982 εγκρίθηκε από τον Οργανισμό το πρόγραμμα δράσης για τα ΑμεΑ, γεγονός που οδήγησε στην υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία επικυρώθηκε από την Κύπρο το 2011 και από την Ελλάδα το 2012.

Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και σχετικά με τα εμπόδια που τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν σε πολλές πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στον δρόμο

Ένα από αυτά έχει να κάνει με τη μετακίνησή τους στον δρόμο, είτε με το αναπηρικό αμαξίδιο είτε με τα αναπηρικά αυτοκίνητα. Και πιο συγκεκριμένα, είναι δυστυχώς πολύ συχνό το φαινόμενο οι οδηγοί να παρκάρουν πάνω ή δίπλα σε ράμπες διέλευσης αναπηρικών αμαξιδίων. Οι ράμπες αυτές έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να εξομαλύνουν την υψομετρική διαφορά του δρόμου με το πεζοδρόμιο, ώστε οι άνθρωποι που κινούνται με αμαξίδια να μπορούν να μετακινούνται και να κυκλοφορούν στον δρόμο ανεμπόδιστα αλλά και με ασφάλεια. Είναι επομένως απαράδεκτο να παρκάρουμε στα συγκεκριμένα σημεία, αποκλείοντας τη χρήση τους από τα άτομα που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αφού δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

Το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων που πολύ συχνά βλέπουμε να έχουν καταληφθεί από μη αναπηρικά οχήματα, με αποτέλεσμα τα άτομα με κινητικά προβλήματα να αναγκαστούν να ψάχνουν θέση στάθμευσης και να μην βρίσκουν ή να παρκάρουν σε δύσβατα και απομακρυσμένα από τον προορισμό τους σημεία.

 

Η δική μας κοινωνική ευθύνη

Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις μιλάμε για ξεκάθαρη περιθωριοποίηση και κοινωνικό αποκλεισμό μιας ομάδας πληθυσμού και κυρίως για έλλειψη σεβασμού και αδιαφορία για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Γι’ αυτό και ο νόμος προβλέπει αυστηρές κυρώσεις στους οδηγούς που παρεμποδίζουν ράμπες ή παρκάρουν σε θέσεις αναπήρων χωρίς να έχουν το ειδικό σήμα που πιστοποιεί ότι πρόκειται για αναπηρικό όχημα.

Με αφορμή αυτήν την ημέρα, ας αναρωτηθούμε πώς και κατά πόσο με τις επιλογές που κάνουμε όταν οδηγούμε υποστηρίζουμε ή όχι το αναφαίρετο δικαίωμα των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα να ζουν ισότιμα, αυτόνομα, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στη χώρα μας. Μαθαίνουμε, λοιπόν, να οδηγούμε υπεύθυνα και με σεβασμό και απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στις ευάλωτες ομάδες, ώστε να μπορούν και αυτές να συμμετέχουν εξίσου στη δημόσια ζωή.