Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που γιορτάζεται φέτος στις 16 Οκτώβρη είναι μια υπέροχη ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε την αξία του να τρεφόμαστε σωστά κι υγιεινά. Η διατροφή λοιπόν έχει την τιμητική της και μας προσφέρει ακόμη μια ευκαιρία για νέες γευστικές εμπειρίες αφού η τροφή ενώνει τους ανθρώπους με τόσους πολλούς τρόπους! Πόσες και πόσες ευτυχισμένες στιγμές δεν έχουμε συνδυάσει με το φαγητό… Οικογενειακά τραπέζια, Χριστούγεννα, Πάσχα, γάμοι, πρώτα ραντεβού και πολλές άλλες περιστάσεις μας φέρνουν γύρω από ένα τραπέζι και δίνουν αξία στις αναμνήσεις μας.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Πώς όμως και πότε καθιερώθηκε αυτή η επετειακή μέρα; Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, λοιπόν, καθιερώθηκε το 1945 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη. Ως παγκόσμια αργία όμως θεσπίστηκε στην 20η διάσκεψη του FAO τον Νοέμβριο του 1979 και αναγνωρίστηκε ως θεσμός από 150 χώρες.

Γιατί την γιορτάζουμε;

Κύριος σκοπός της είναι η προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Ο ετήσιος εορτασμός της συγκεκριμένης μέρας συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για επιτυχημένες γεωργικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει άφθονο φαγητό διαθέσιμο για όλους.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Γιατί είναι τόσο σημαντική σήμερα;

Τα τελευταία όμως χρόνια η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γίνεται αφορμή ώστε να μελετηθεί το πώς η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση του περιβάλλοντος επηρεάζουν την βιοποικιλότητα, άρα και τις τροφές που φτάνουν στο τραπέζι μας. Επιπλέον, τη συγκεκριμένη μέρα δίνεται έμφαση στην ενημέρωση σχετικά με την απίστευτη σπατάλη τροφίμων που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και την ανάγκη μείωσης του food waste.

Ας δούμε, λοιπόν την ημέρα αυτή σαν μία ευκαιρία, όχι μόνο για να γιορτάσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους τρώγοντας το αγαπημένο μας φαγητό, αλλά και για να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε για την αξία της σωστής διατροφής στη ζωή μας!

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής