Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ημέρα που θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε ζητήματα που αφορούν την προστασία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Πώς όμως μπορούμε όλοι μαζί να τιμήσουμε αυτήν τη μέρα, αποκτώντας συνήθειες που θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του πλανήτη;

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Όλοι μαζί για «Μόνο μία Γη»

Η φετινή χρονιά ξεχωρίζει ως προς τον εορτασμό της μέρας για έναν επιπλέον λόγο: 50 χρόνια συμπληρώνονται από την πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε το 1972 στη Στοκχόλμη, γι’ αυτό και φετινή «οικοδέσποινα» της μέρας ανακηρύχθηκε η Σουηδία σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP). Όσο για το θέμα της φετινής διοργάνωσης; Το σύνθημά της είναι «Μόνο μία Γη» (“Only one Earth”) και στόχος της να μας προτρέψει να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση, υιοθετώντας επιλογές που θα μας οδηγήσουν σε έναν καθαρότερο και πιο «πράσινο» τρόπο ζωής.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Οι «πράσινές» μας επιλογές μετράνε

Ακούγεται τετριμμένο, αλλά όταν η δενδροφύτευση γίνεται συλλογικά, μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία σε μια πόλη έως και 10 βαθμούς! Επιπροσθέτως, ένας κάδος κομποστοποίησης στον κήπο μας μπορεί να αποδειχτεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση της ρύπανσης, καθώς και μια καλή πηγή φυσικού λιπάσματος για τα φυτά μας. Πέρα όμως από όσα κάνουμε, σημαντικά είναι και όσα προτιμάμε! Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι οι πλαστικές συσκευασίες επιβαρύνουν για εκατοντάδες χρόνια τον πλανήτη μέχρι να διαλυθούν, γι’ αυτό και επιλέγουμε υφασμάτινες τσάντες που επαναχρησιμοποιούνται.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Λέμε όχι στη σπατάλη ενέργειας

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας, ξεκινώντας από πιο απλούς και φτάνοντας μέχρι πιο περίπλοκους. Ορισμένοι πολύ πολύ απλοί; Το χαλασμένο καζανάκι, ο διακόπτης που μένει πάντα ανοιχτός και άλλα… φαινομενικά ασήμαντα μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη. Σ’ αυτά συγκαταλέγεται και η σωστή συντήρηση των συσκευών και των μηχανημάτων που εκπέμπουν ρύπους, όπως για παράδειγμα τα κλιματιστικά ή το αυτοκίνητό μας.

Όπως, λοιπόν, μεριμνούμε για την προστασία του πλανήτη, αξίζει να μεριμνούμε και για την προστασία του σπιτιού μας, γι’ αυτό και επιλέγουμε προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Anytime!