Η 23η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, με την ημερομηνία της να έχει οριστεί το 1995 από την UNESCO ως φόρος τιμής σε δύο μεγάλους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Σαίξπηρ και τον Θερβάντες. Όσο για τον εορτασμό της, έχουμε δει κατά καιρούς και εδώ στην Κύπρο πολλές και πρωτότυπες δράσεις. Με αφορμή, λοιπόν, την επικείμενη έλευσής της, ας μπούμε στην περιέργεια να ανακαλύψουμε τι τύπος βιβλιοφάγου είμαστε.

βιβλίο

Θέλεις να χαθείς σε άλλους καιρούς

Αν το αγαπημένο σου ταξίδι είναι το ταξίδι στον χρόνο και έχεις άπλετο χρόνο για διάβασμα – ή την υπομονή να κρατήσει αρκετό καιρό το ταξίδι σου– τότε το ιστορικό μυθιστόρημα είναι η επιλογή που σε εκφράζει. Εικόνες και αρώματα από περασμένες δεκαετίες, γεγονότα που δεν έχεις ζήσει ποτέ, αλλά ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου σαν να ήσουν εκεί, οι σχέσεις των ανθρώπων σε άλλους και διαφορετικούς τόπους και χρόνους είναι ορισμένα μόνο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είδους. Το ποιες σελίδες όμως θα επιλέξεις να ξεφυλλίσεις είναι σίγουρα η δική σου προσωπική επιλογή!

βιβλίο

Αγαπάς το ηλιοβασίλεμα και τα τοπία

Αν στη λέξη και μόνο «ηλιοβασίλεμα» συγκινείσαι, αν ένα ρομαντικό τέλος είναι πάντα το καλύτερό σου και αν ένα όμορφο τοπίο σου φέρνει στον νου γλυκές αναμνήσεις και υπέροχα συναισθήματα, τότε το ρομαντικό μυθιστόρημα είναι η πολυσέλιδη αγάπη σου. Ένα από τα πλέον παρεξηγημένα είδη βιβλίου, αφού πολλές φορές ερμηνεύεται κακώς και ως «ελαφρύ μυθιστόρημα», αποτελεί παρόλα αυτά εκλεκτή επιλογή για έναν βιβλιοφάγο που ξέρει ποιο και γιατί να το επιλέξει. Άλλωστε, όπως δεν κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, έτσι ακριβώς δεν το κρίνουμε ποτέ και από το είδος του!

βιβλίο

Αναρωτιέσαι συχνά τι θα φέρει το μέλλον

Αν πάλι το να μαντεύεις τι θα φέρει το μέλλον όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και σε βάθος χρόνου, είναι το φόρτε σου, τότε μάλλον είσαι ο τύπος βιβλιοφάγου που του αρέσει η επιστημονική φαντασία. Τεχνολογίες που μέχρι χθες φάνταζαν αδιανόητες, ιπτάμενα αυτοκίνητα μέχρι τις κοινωνίες που τα ρομπότ θα έχουν… τον πρώτο λόγο. Αν όλα αυτά κάτι σου λένε και, κυρίως, αν σου εξάπτουν μονομιάς την περιέργεια, δεν έχεις παρά να απευθυνθείς στο αγαπημένο σου βιβλίο και να κάνεις την επιλογή σου. Έτσι το μέλλον, αν μη τι άλλο, θα σε φέρει πιο κοντά… σ’ ένα ακόμα πολυσέλιδο ταξίδι!

Βρήκαμε τι τύπος βιβλιοφάγου είμαστε, αλλά υπάρχει και ένα ακόμα ερώτημα: πότε απολαμβάνουμε πραγματικά ένα βιβλίο; Στον ελεύθερο χρόνο μας, παρέα με το αγαπημένο μας ρόφημα και στην ησυχία και την ασφάλεια του σπιτιού μας. Μία ασφάλεια που μπορούμε να βρούμε στην Anytime και να προστατεύσουμε το κτίριο του σπιτιού μας, το περιεχόμενό του ή και τα δύο.