Το γεγονός ότι η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου σκορπίζει κύματα ενθουσιασμού στα παιδιά αλλά και σε όλη την οικογένεια είναι αδιαμφισβήτητο. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, η συνύπαρξη με τα κατοικίδια έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά, συμβάλλοντας στη μείωση του στρες, στην ανάπτυξη συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, αλλά και στην ενίσχυση της υπευθυνότητας. Το θέμα είναι πώς θα εντάξουμε με ομαλό τρόπο το νέο «μέλος» στο σπίτι, ώστε τα παιδιά να προσαρμοστούν πιο εύκολα στις νέες συνθήκες και να γίνει η συμβίωση με το ζωάκι πιο αρμονική.

Κανόνες για όλους

Σίγουρα θα βοηθήσει να θέσουμε κάποιους κανόνες και να προσαρμοστεί όλη η οικογένεια σε αυτούς. Τι εννοούμε;
Καταρχάς, πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά για τον ερχομό του κατοικίδιου στο σπίτι, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τον ενθουσιασμό τους, ο οποίος, άθελά τους, μπορεί να βλάψει το ζωάκι ή να το «κακομάθει».

κατοικιδια

Δημιουργούμε σχέσεις σεβασμού

Το βασικότερο είναι ότι πρέπει να δείξουμε στα παιδιά πώς να σέβονται το κατοικίδιο, εξηγώντας τους π.χ. ότι δεν είναι επιτρεπτό, έστω και στα πλαίσια παιχνιδιού, να κλωτσάμε το ζωάκι ή να του τραβάμε τα αυτιά ή την ουρά. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε ώστε το κατοικίδιο να αισθανθεί ασφάλεια στο νέο του σπίτι και να δημιουργηθεί ισχυρός δεσμός με τους νέους του συγκάτοικους. Το σημείο που βρίσκεται το κρεβατάκι και το μπολ φαγητού του pet μας είναι ο προσωπικός του χώρος, τον οποίο επίσης πρέπει να σεβόμαστε και να μην το ενοχλούμε, ιδίως όταν τρώει γιατί μπορεί να γίνει επιθετικό.

Προωθούμε την υπευθυνότητα

Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών μπορούμε να ορίσουμε κάποιες ευθύνες που θα έχουν σε ό,τι αφορά το ζωάκι, π.χ. να του βάζουν νερό ή αν είναι πιο μεγάλα να το βγάζουν βόλτα μετά το σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αντιλαμβάνονται έμπρακτα την έννοια της προσωπικής ευθύνης, μέσα από την καθημερινή φροντίδα του μικρού τους φίλου.

Προστατεύουμε πολύτιμα αντικείμενα

Αν υιοθετήσετε κουτάβι ή μικρό γατάκι, πρέπει να θεωρήσετε δεδομένο ότι θα παίζουν με οτιδήποτε βρίσκουν μέσα στο σπίτι και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και τα παιχνίδια των παιδιών, τα οποία ίσως άθελά τους να τα καταστρέψουν και να έχουμε… δράματα. Γι’ αυτό πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά ότι αν έχουν κάποιο αγαπημένο παιχνίδι που δεν θέλουν να καταστραφεί, καλό θα ήταν να το φυλάξουν σε σημείο που το ζωάκι δεν θα έχει πρόσβαση.

κατοικιδια

Απαγορευμένες ζώνες

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το κατοικίδιο, οι κανόνες έχουν να κάνουν με τους χώρους στους οποίους δεν θα του επιτρέπουμε την πρόσβαση, όπως ο χώρος που ετοιμάζεται το φαγητό ή ενδεχομένως τα παιδικά κρεβάτια.

Τέλος, το πιο σημαντικό είναι να ακολουθούμε όλοι ανεξαιρέτως τους κανόνες, γιατί αν για παράδειγμα πίσω από την πλάτη μας το παιδί ταΐζει το ζωάκι μέσα από το πιάτο του, τότε αυτό θα μπερδευτεί και θα δημιουργηθεί χάος.

Δεν ξεχνάμε φυσικά ότι για ήρεμη και αρμονική διαβίωση στο σπίτι μας, η ασφάλεια κατοικίας στην Anytime είναι και θα είναι πάντα εγγύηση!