Τι πιο ωραίο από το να έχει κανείς τα παιδιά του κοντά του και να περνάει χρόνο μαζί τους! Ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας, είτε θέλουμε είτε όχι, το περνάμε στο αυτοκίνητο τόσο για τις δικές μας υποχρεώσεις όσο και γι’ αυτές των παιδιών μας. Στο αυτοκίνητο, βέβαια, βρισκόμαστε με όλη την οικογένεια και για να πάμε μια εκδρομή, μια επίσκεψη, μια βόλτα. Αυτό που προέχει όποιος κι αν είναι ο λόγος που μετακινούμαστε είναι η ασφάλεια όλων και κυρίως αυτή των παιδιών, για την οποία έχουμε την ευθύνη εμείς να φροντίσουμε.

Πρώτος βασικός κανόνας είναι τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και το ύψος τους, να κάθονται στο σωστό κάθισμα. Σημαντικό είναι, φυσικά, το κάθισμα να είναι σωστά τοποθετημένο και να ελέγχουμε ότι τα παιδιά είναι σωστά δεμένα σ’ αυτό. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος, όπως αγκαλιές, θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο. Για τα μεγαλύτερα παιδιά ισχύει ό,τι και για τους ενήλικες. Ποτέ στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη, ανεξάρτητα από το αν κάθονται στο πίσω ή στο μπροστινό κάθισμα ή αν η απόσταση που θα διανύσουμε είναι κοντινή.

 

via GIPHY

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέχουμε όταν έχουμε παιδιά στο αυτοκίνητο είναι τα ανοιχτά παράθυρα, καθώς έχουν τη συνήθεια να βγάζουν τα χέρια και τα κεφάλια τους έξω για παιχνίδι. Τους επισημαίνουμε ότι αυτό που κάνουν είναι πολύ επικίνδυνο και τους δίνουμε ως εναλλακτικές το αγαπημένο τους παιχνίδι ή αν είναι μεγαλύτερα σε ηλικία, μπορούμε να τα απασχολήσουμε βάζοντάς τους να ακούσουν την αφήγηση ενός παραμυθιού ή μουσική. Για περισσότερη ασφάλεια, επιβάλλεται οι πόρτες του αυτοκινήτου να είναι πάντοτε κλειδωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ανοίγουν μόνο από έξω.

Αν τα παιδιά αισθάνονται δυσφορία, ζαλίζονται ή διψούν μέσα στο αυτοκίνητο, πρέπει να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες ούτε τις ίδιες αντοχές με τους ενήλικες, οπότε θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε προετοιμασμένοι να σταθμεύσουμε σε ένα ασφαλές σημείο και να δούμε τι χρειάζονται. Η πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά κατά τη διάρκεια της διαδρομής, γι’ αυτό θα πρέπει να τα ρωτούμε πώς νιώθουν. Και ποτέ, μα ποτέ, δεν επιτρέπεται να αφήσουμε ένα παιδί μόνο μέσα στο αυτοκίνητο, ούτε για ελάχιστο χρονικό διάστημα!

Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι το παν και οφείλουμε να τους την παρέχουμε και στο αυτοκίνητο, χωρίς δεύτερη σκέψη. Για να έχουμε όλοι ακόμα περισσότερη ασφάλεια όταν βρισκόμαστε στον δρόμο, η Anytime μας προσφέρει μοναδικά προγράμματα καλύψεων κι έτσι αισθανόμαστε την ηρεμία και την ασφάλεια που χρειαζόμαστε κάθε στιγμή και εμείς και τα παιδιά μας.