Γνωρίζατε ότι το 1/3 των παιδικών ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στο σπίτι; Η αυξημένη περιέργεια και η τάση εξερεύνησης που έχουν τα παιδιά, σε συνδυασμό με την άγνοια κινδύνου, οδηγεί σε τραυματισμούς και ατυχήματα, τα οποία πολλές φορές είναι σοβαρά. Επομένως, είναι καλό να ξέρουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από αυτούς.

Ποια είναι τα συνηθέστερα ατυχήματα

– Τραυματισμοί από αιχμηρά αντικείμενα/έπιπλα ή επικίνδυνα παιχνίδια, από χτυπήματα από άλλα αδέλφια ή από δαγκώματα ζώων.
– Πτώσεις από καρότσια, κούνιες, κρεβάτια, σκάλες και πιο σπάνια από παράθυρα ή από απροστάτευτα κάγκελα μπαλκονιών
– Δηλητηριάσεις από είδη οικιακής χρήσης (συνήθως καθαριστικά ή οινοπνευματώδη).
– Εγκαύματα από μεταλλικές επιφάνειες, φλόγα, ηλεκτροφόρα καλώδια, χημικές ουσίες.
– Πνιγμοί/ασφυξίες από νερό ή από κορδόνια που περνούν στο λαιμό ή σακούλες που βάζουν στο κεφάλι.
– Ξένα σώματα, όπως μικροαντικείμενα, κέρματα, κουμπιά, χάντρες κ.λπ. τα οποία τα παιδιά βάζουν στο στόμα ή στη μύτη και μετά καταλήγουν στο στομάχι ή στους πνεύμονες.
– Ηλεκτροπληξία από πρίζες ή γυμνά καλώδια.

 παιδιά 

Τρόποι προστασίας

Τοποθετήστε στις γωνίες των επίπλων τα γνωστά προστατευτικά αυτοκόλλητα από πολυστερίνη. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν έπιπλα (όπως βιβλιοθήκες, σύνθετα, ντουλάπια) που δεν είναι καλά στερεωμένα στον τοίχο και θα μπορούσαν να πέσουν, αν τα παιδιά σκαρφαλώσουν επάνω τους. Τοποθετήστε προστατευτικά κιγκλιδώματα σε αλλαξιέρες και παιδικά κρεβατάκια.

Κρατήστε κλειδωμένες τις πόρτες που οδηγούν σε επικίνδυνα σημεία του σπιτιού και τοποθετήστε ασφάλειες στα παράθυρα και στην εξωτερική πόρτα.

Τοποθετήστε κάγκελα, για να εμποδίσετε την πρόσβαση σε παράθυρα ορόφων και σκαλιά.

Στις σκάλες και στο μπάνιο να υπάρχουν πάντα αντιολισθητικά πατάκια ασφαλείας.

Περιορίστε την πρόσβαση των παιδιών σε ηλεκτρική κουζίνα και σίδερο, όταν αυτά είναι σε λειτουργία. Κρύψτε σπίρτα και αναπτήρες. Μην αφήνετε σκεύη με ζεστά υγρά σε σημεία που έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Να ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασία του νερού, πριν μπει το παιδί στη μπανιέρα. Να έχετε πάντα πυροσβεστήρα στο σπίτι και –αν είναι εφικτό– και ανιχνευτές καπνού.

Τοποθετήστε φάρμακα, προϊόντα καθαρισμού και αλκοολούχα σε ασφαλές σημείο που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις πρέπει να διαθέτουν προδιαγραφές ασφαλείας και να συντηρούνται σωστά. Οι πρίζες πρέπει να έχουν ειδικά καλύμματα και ιδανικά να είναι σε ύψος που δε φτάνουν τα παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια, φροντίστε αυτά να είναι κατάλληλα για την ηλικία τους και μην τα αφήνετε να παίζουν με κορδόνια, σακούλες, αιχμηρά αντικείμενα ή πράγματα που θα μπορούσαν να καταπιούν και να πνιγούν.

παιδιά

Πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται φροντίδα και συνεχής επιτήρηση από τους γονείς και φυσικά η ασφάλιση κατοικίας της Anytime, που είναι ένα επιπλέον «μαξιλαράκι» ασφαλείας για ζημιές που μπορεί να προκύψουν στο σπίτι μας.