Όλοι συμφωνούμε ότι η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στο αυτοκίνητο πρέπει να είναι πάντα το πρώτο μας μέλημα, ακόμα και για τις πιο κοντινές αποστάσεις. Αν, λοιπόν, γνωρίζεις και τηρείς τα παρακάτω, οι βόλτες με το παιδί στο αμάξι θα γίνουν απόλαυση!

Γιατί είναι απαραίτητο το παιδικό κάθισμα;

Το παιδικό κάθισμα είναι άκρως απαραίτητο για το αυτοκίνητο κάθε γονέα και δε νοείται να μην το έχουμε προμηθευτεί. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αν για παράδειγμα το παιδί είναι στην αγκαλιά κάποιου ενήλικα κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, και μόνο η πίεση που του ασκείται από το σώμα του ενήλικα και το αμάξωμα του αυτοκινήτου θεωρούνται πιθανές αιτίες τραυματισμού.

Γνωρίζεις τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας;

Δεύτερος βασικός κανόνας: η τήρηση του i-Size, δηλαδή του νέου ευρωπαϊκού προτύπου ασφαλείας για τα βρεφικά και παιδικά καθίσματα! Σύμφωνα με τον i-Size βρέφη έως 15 μηνών πρέπει να μεταφέρονται σε κάθισμα, η πλάτη του οποίου πρέπει να έχει προσανατολισμό αντίθετο από την κίνηση του αυτοκινήτου. Επιπλέον, είναι απαραίτητη και η χρήση συστήματος στερέωσης ISOFIX, δηλαδή ειδικών μεταλλικών υποδοχών που τοποθετούνται κάτω από την πίσω σειρά των καθισμάτων. Εξίσου σημαντικό είναι το κάθισμα να ταιριάζει με το ύψος, το βάρος και την ηλικία του παιδιoύ, να είναι συμβατό με το αυτοκίνητο και να τοποθετηθεί σωστά, τηρώντας τα πρότυπα ασφαλείας και τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Πού πρέπει να κάθεται το παιδί ανάλογα με την ηλικία του;

Τα παιδιά από 15 μηνών έως 4 ετών μπορούν να μεταφερθούν σε κάθισμα με κατεύθυνση προς τα εμπρός, αρκεί αυτό να είναι τοποθετημένο στα πίσω καθίσματα και όχι στη θέση του συνοδηγού. Για τα παιδιά 4 με 8 ετών που έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο για το παιδικό κάθισμα όριο βάρους ή ύψους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ανυψωτικό κάθισμα booster, για να σηκώνει το παιδί σε τέτοιο ύψος ώστε να φτάνει τις ζώνες του αυτοκινήτου.

Τα πιο μεγάλα παιδιά, έως την ηλικία των 13 ετών, μπορούν να χρησιμοποιούν τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, πάντα όμως φορώντας ζώνη ασφαλείας. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες τις Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής το ασφαλέστερο σημείο για να καθίσει ένα μεγαλύτερο παιδί βρίσκεται στο μέσο της πίσω σειράς, καθώς εκεί οι πιθανότητες τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος μειώνονται κατά 43% σε σχέση με εκείνες των δύο πλευρικών θέσεων.

Πέρα, όμως, από την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, μην ξεχνάμε ότι για ασφαλείς μετακινήσεις για όλη την οικογένεια απαραίτητη είναι η ασφάλιση του αυτοκινήτου μας στην Anytime!