Το Πάσχα, όπως και κάθε θρησκευτική γιορτή, έχει τους δικούς του συμβολισμούς που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα έθιμα, τις παραδόσεις του τόπου μας και τις πιο όμορφες οικογενειακές μας αναμνήσεις! Αναρωτήθηκες όμως ποτέ, από πού προέρχονται τα σύμβολα αυτά και τι ακριβώς σηματοδοτούν;

Τα κόκκινα αυγά

Το αυγό καταρχάς αποτελεί από την αρχαιότητα ως σήμερα πανανθρώπινο σύμβολο της ζωής. Στη χριστιανική θρησκεία το κόκκινο χρώμα των αυγών συμβολίζει το αίμα του Χριστού και τη θυσία Του. Το αγαπημένο μας τσούγκρισμα των αυγών συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Ιησού και την Ανάστασή Του.

 Πάσχα

 

Η λαμπάδα

Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια οι πιστοί βαπτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα και η λαμπάδα συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού, το οποίο περνούσε στην ψυχή του νεοφώτιστου. Mε το πέρασμα των χρόνων η λαμπάδα συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και τη νίκη του απέναντι στο σκοτάδι και τον θάνατο, με το Άγιο Φως που την ανάβει να αποτελεί σύμβολο της γνώσης, της ζωής και της αγάπης.

Πάσχα

Το αρνί

Το αρνί είναι το μυθικό σύμβολο της αγνότητας και της αθωότητας και με την έλευση του χριστιανισμού, ο Ιησούς έγινε ο «αμνός του Θεού» ο οποίος θυσιάζεται για την ανθρωπότητα. Το σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα συμβολίζει τη θυσία αυτή, με τον διαμελισμό του να γίνεται προκειμένου να περάσει η αγνότητα αυτή στους ανθρώπους.

Πάσχα

Ο λαγός

Ο λαγός του Πάσχα, κατά το έθιμο το οποίο προέχεται κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Γερμανία, έρχεται από την εξοχή και φέρνει αυγά και παιχνίδια στα παιδιά. Είναι σύμβολο της Άνοιξης και της γονιμότητας σε πολλές βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Εφόσον, λοιπόν, το Πάσχα συμπίπτει με την Άνοιξη που η φύση αναγεννάται, οι λαγοί συνδέθηκαν αναπόφευκτα με τη μεγάλη αυτή γιορτή της χριστιανοσύνης.

Πάσχα