Μπορεί ο οδηγός σε ένα Ι.Χ. να είναι εκείνος που αναλαμβάνει να μεταφέρει τον εαυτό του και τους συνεπιβάτες του σε έναν προορισμό, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλό να γνωρίζουμε ότι και ο συνοδηγός έχει τον ρόλο του και μάλιστα είναι πολύ σημαντικός. Είτε βρισκόμαστε συχνά σε αυτή τη θέση είτε πιο σπάνια, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ορισμένους βασικούς κανόνες που οφείλουμε να τηρούμε, ανεξαρτήτως διαδρομής, για την ασφάλεια όλων.

Με τον χάρτη στο χέρι
Ξεκινάτε για έναν άγνωστο προορισμό μέσα στην πόλη σας, σε άλλη πόλη ή στην ύπαιθρο και ψάχνετε τη σωστή διαδρομή, την πιο σύντομη, την πιο εύκολη. Ο συνοδηγός οφείλει να μπορεί να διαβάσει σωστά έναν χάρτη (έντυπο ή ηλεκτρονικό) και να κατευθύνει έγκαιρα και με σιγουριά τον οδηγό, διευκολύνοντας το έργο του.

car map

Βραδινές περιπλανήσεις
Αν χρειαστεί να ταξιδέψετε βράδυ για οποιονδήποτε λόγο, οδηγός και συνοδηγός πρέπει να είστε ξεκούραστοι. Η οδήγηση τη νύχτα χρειάζεται διπλή προσοχή, γι’ αυτό και ο συνοδηγός είναι απαραίτητο να είναι επίσης σε εγρήγορση και να κρατάει συντροφιά στον οδηγό. Λίγη απαλή μουσική και μια ελαφριά κουβέντα είναι αρκετές για να σας κρατήσουν ξύπνιους, αλλά και να μη σας αποσπάσουν την προσοχή σε περίπτωση που πρέπει να αντιδράσετε άμεσα.

Παρατηρητικότητα και διακριτικότητα
Στον δρόμο συμβαίνουν πολλά και καμιά φορά ένας οδηγός αδυνατεί να τα παρακολουθεί όλα την ίδια στιγμή. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να αποσπάμε την προσοχή του οδηγού με περιττές πληροφορίες ή άσκοπες υποδείξεις, αντιθέτως είναι πολύ χρήσιμο να τον προειδοποιούμε με ήρεμο τρόπο για κάτι που έχουμε εντοπίσει και αφορά τη διαδρομή μας (π.χ. αυτοκίνητο που θα μπορούσε να μπει ξαφνικά μπροστά μας, πεσμένα αντικείμενα στον δρόμο, μηχανάκι που έρχεται από πίσω κ.λπ.).

Χαλαρή συζήτηση
Η καλή παρέα στο αυτοκίνητο είναι απόλαυση για τον οδηγό. Ανοίγουμε ευχάριστα θέματα συζήτησης, μιλάμε σε ήρεμους τόνους και δε συζητάμε για θέματα που πιθανόν να εκνευρίσουν τον οδηγό και να του προκαλέσουν ένταση, όπως οικογενειακά, πολιτικά κ.ά.

Βάλε να πιούμε… νερό!
Ειδικά σε μεγαλύτερες αποστάσεις και διαδρομές, όπως είναι μια εκδρομή, ο οδηγός είναι πιθανόν να διψάσει, ακόμα και να πεινάσει. Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας νερό, χυμούς ή καφέ και φυσικά ποτέ αλκοόλ και να τα προσφέρουμε με προσοχή στον οδηγό. Αν ζητήσει κάτι να φάει, μπορούμε να του προσφέρουμε κάτι ελαφρύ, όπως φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια. Γενικά, προτείνουμε τα παραπάνω να γίνουν καλύτερα σε μία στάση.

Τόσο η προσεκτική οδήγηση όσο και η βοήθεια που μπορεί να έχουμε από τον συνοδηγό μας είναι απαραίτητες για την ασφάλειά μας μέσα στο αυτοκίνητο. Κι αν θέλουμε να αξιολογήσουμε τον τρόπο που οδηγούμε, είτε με παρέα είτε χωρίς, η Anytime μάς δίνει αυτή τη δυνατότητα μέσω του προγράμματος Anytime Smart Drive που συνδέεται με την πρωτοποριακή εφαρμογή Anytime SmartDrive Cyprus, επιβραβεύοντάς μας για την καλή οδηγική μας συμπεριφορά και προσφέροντας δώρα, εκπλήξεις και έκπτωση στα ασφάλιστρά μας.