Για τους περισσότερους από εμάς το χρώμα του αυτοκινήτου είναι θέμα γούστου και προσωπικής προτίμησης, για να μην πούμε ότι μερικές φορές η επιλογή γίνεται με βάση… ψυχολογικά κριτήρια (π.χ. «Μην πάρεις μαύρο, είναι καταθλιπτικό»). Όμως υπάρχουν και άλλα κριτήρια που θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας, όπως η καθημερινή χρήση, η συντήρηση αλλά και η μεταπωλητική του αξία. Ας δούμε, λοιπόν, πιο αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των βασικών χρωμάτων, ώστε να κάνουμε την επιλογή σου πιο εύκολη.

Καταρχάς, όταν είσαι στη φάση της επιλογής του χρώματος του αυτοκινήτου σου, καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:

• Κατά πόσο το συγκεκριμένο χρώμα ανεβάζει την εσωτερική θερμοκρασία του αυτοκινήτου.
• Πόσο συχνό πλύσιμο απαιτεί το χρώμα που θα διαλέξεις.
• Πόσα χρήματα είσαι διατεθειμένος/η να δώσεις στην αντιπροσωπεία για πρόσθετη χρέωση του χρώματος ή στον φανοποιό σου για την αλλαγή του.

Μαύρο: η all time classic επιλογή

Το προτιμά μεγάλο ποσοστό οδηγών και όχι άδικα, εφόσον όταν συντηρείται σωστά, έχει απίστευτη γυαλάδα που δίνει μία αίσθηση πολυτέλειας και κομψότητας. Από την άλλη πρέπει να λάβεις υπόψη ότι η βρωμιά και η σκόνη φαίνονται αμέσως στην επιφάνειά του, επομένως πρέπει να το πλένεις πιο συχνά. Επίσης, η έντονη ηλιοφάνεια ανεβάζει σε μεγάλο βαθμό την εσωτερική θερμοκρασία του αυτοκινήτου, όταν αυτό είναι μαύρο, άρα σίγουρα θα ήταν καλύτερο να το παρκάρεις σε γκαράζ ή στεγασμένο χώρο.

χρώμα

Λευκό: το δημοφιλές

Ίσως η πιο δημοφιλής επιλογή σύμφωνα με στατιστικές. Αντίθετα με ό,τι ίσως φαντάζεσαι, το λευκό κρύβει τη βρωμιά περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα, συν του ότι είναι η καλύτερη επιλογή για χώρες με υψηλές θερμοκρασίες, όπως η Κύπρος, γιατί δεν ανεβάζει ιδιαίτερα τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του οχήματος. Στα πλεονεκτήματα και το γεγονός ότι κάνει τα μικρά οχήματα να δείχνουν μεγαλύτερα.

χρώμα

Κόκκινο: το εντυπωσιακό

Αν σου αρέσει να τραβάς τα βλέμματα, είναι πολύ πιθανό να διαλέξεις το κόκκινο χρώμα για το αυτοκίνητό σου, γιατί κλέβει τις εντυπώσεις, προσδίδοντας μία νεανική και σπορ εμφάνιση. Είναι βέβαια γεγονός ότι η οποιαδήποτε ατέλεια… «βγάζει μάτι» πάνω στην επιφάνειά του και επίσης ότι ανεβάζει την εσωτερική θερμοκρασία του αυτοκινήτου, όχι βέβαια όσο το μαύρο ή τα άλλα σκούρα χρώματα.

χρώμα

Ασημί: η luxury επιλογή

Από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, μαζί με το λευκό, το ασημί χαρίζει μία αίσθηση πολυτέλειας όπως το μαύρο, χωρίς όμως το μειονέκτημα ότι κάνει πιο εμφανείς τη βρωμιά και τις γρατζουνιές, ενώ επιπρόσθετα δεν ανεβάζει ιδιαίτερα τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αμαξώματος.

χρώμα

Αν πάλι επιλέξεις ένα πιο εκκεντρικό χρώμα για το αυτοκίνητό σου, σκέψου ότι αυτό θα μειώσει τη μεταπωλητική του αξία, σε αντίθεση με τα πιο ουδέτερα χρώματα τα οποία είναι ελκυστικά σε μεγαλύτερη μερίδα αγοραστών. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια φωτεινά χρώματα, όπως το κόκκινο, είναι πιο εμφανή στον δρόμο σε σχέση με άλλα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Πέρα όμως από τα προσωπικά γούστα, πρωτεύοντα ρόλο πρέπει πάντα να παίζει η ασφάλεια, γι’ αυτό και δεν παραλείπουμε την ασφάλιση του νέου μας οχήματος στην Anytime, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο κάθε στιγμή!