Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε αρκετό χρόνο στον δρόμο, ο καθένας για να διεκπεραιώσει τις δικές του υποχρεώσεις. Για τη δουλειά, το σχολείο, τις καθημερινές ανάγκες, τις δραστηριότητες, ακόμα και τις συναντήσεις με φίλους, μπαίνουμε στο αυτοκίνητο σε διάφορες ώρες της μέρας. Η συνθήκη αυτή αναπόφευκτα μας εκθέτει σε διαφορετικά είδη οδηγικής συμπεριφοράς, αλλά και εμείς οι ίδιοι πολλές φορές μπορεί να αλλάζουμε το πώς οδηγούμε ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ας δούμε μερικούς τύπους οδηγών, αν και σίγουρα οι κατηγορίες είναι ανεξάντλητες!

Ο νευρικός/βιαστικός
Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είτε πάνε μαζί ούτως ή άλλως είτε εκφράζονται απλώς με τον ίδιο τρόπο. Πρόκειται για τον τύπο οδηγού που πάντα βιάζεται περισσότερο από τους άλλους, γιατί ασφαλώς έχει κάτι πιο σημαντικό να κάνει. Δεν έχει καθόλου υπομονή στο φανάρι, ακόμα κι όταν είναι βαθύ κόκκινο και μετακινείται μέχρι και το τελευταίο εκατοστό που έχει στη διάθεσή του. Αγαπημένο τμήμα του αυτοκινήτου, η κόρνα, γνωστή και ως πουρού! Δεν την αποχωρίζεται ποτέ και θεωρεί ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να τη χρησιμοποιεί.

via GIPHY

Ο παλαίμαχος
Οδηγεί από πάντα και έχει μάθει να είναι ανεξάρτητος. Θα πάρει αυτοκίνητο για διάφορους λόγους, από το να πάει στο καφενείο στη γωνία μέχρι σε ραντεβού με κάποιον γιατρό. Φυσικά δεν τον προβληματίζουν καθόλου οι ώρες αιχμής και έχει όλη την καλή διάθεση να παραμείνει όσο χρειαστεί εγκλωβισμένος σε μποτιλιάρισμα. Απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, ακινητοποίηση του οχήματος χωρίς προειδοποίηση κι άλλα επικίνδυνα… μονοπάτια, μάλλον, για εκείνον είναι ψιλά γράμματα!

Ο εγωιστής
Το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλοι οδηγοί στον δρόμο δεν είναι δικό του πρόβλημα. Τι κι αν εσύ περιμένεις υπομονετικά τη σειρά σου σε κάποιο σταυροδρόμι; Είναι ικανός να περάσει από πάνω σου, για να περάσει πρώτος. Εννοείται ότι δε σταματάει ποτέ στις διαβάσεις, έχει πάντα προτεραιότητα στα roundabouts (σε όποιο σημείο τους κι αν βρίσκεται) και δε θα δείξει ποτέ ότι θέλει να στρίψει ή να αλλάξει λωρίδα. Στο κάτω-κάτω, λογαριασμό θα σου δώσει;

via GIPHY

Ο παραβατικός
Βγαίνει στον δρόμο σαν να μην υπάρχει αύριο. Είναι συνήθως αφηρημένος, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Πιθανόν η φιλοσοφία ζωής του να είναι ότι οι κανόνες υπάρχουν για να παραβιάζονται. Από τους πρώτες κανόνες που αγνοεί επιδεικτικά είναι το όριο ταχύτητας, αφού είναι φίλος της αδρεναλίνης. Το κινητό είναι βέβαια προέκταση του χεριού του, μιας και η οδήγηση είναι πολύ βαρετή για την ενδιαφέρουσα προσωπικότητά του. Είναι ο τύπος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «ο επικίνδυνος».

via GIPHY

Ο τυπικός
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται σε μερικούς, οι τυπικοί οδηγοί ζουν ανάμεσά μας! Αυτός ο τύπος οδηγού γνωρίζει καλά ότι τίποτα από τα παραπάνω δε θα τον βοηθήσει να φτάσει πιο γρήγορα ή πιο εύκολα στον προορισμό του. Σέβεται τους συνεπιβάτες του, τους άλλους οδηγούς και τους πεζούς. Είναι χαλαρός, ξέρει να οδηγεί καλά και κυρίως τον απασχολεί να βρίσκεται πάλι στον δρόμο την επόμενη μέρα.

Σίγουρα οι συγκεκριμένοι τύποι οδηγών έχουν τις υποκατηγορίες τους ή συμπληρώνονται από άλλες κατηγορίες και φυσικά αφορούν τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες οδηγούς. Καλό είναι βέβαια να μη βάζουμε ταμπέλες, αλλά να προσπαθούμε να βελτιώνουμε συνεχώς τον τρόπο που οδηγούμε για να κυκλοφορούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Γι΄ αυτό άλλωστε προτιμάμε για την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας την Anytime, γιατί μας προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα ασφάλισης με τις καλύψεις που χρειαζόμαστε με πραγματικά προσιτά ασφάλιστρα, για να αισθανόμαστε την ηρεμία και την ασφάλεια που χρειαζόμαστε κάθε στιγμή.