Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που έχουν τα σπίτια στην Κύπρο έχει να κάνει με την υγρασία, η οποία δημιουργεί φθορές και προβλήματα όχι μόνο στους τοίχους του σπιτιού αλλά και στην υγεία μας, ιδίως σε όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργίες και αναπνευστικές νόσους. Γι’ αυτό και εμείς θα σε διαφωτίσουμε επί του θέματος, ώστε να ξέρεις πώς να λύσεις το πρόβλημα αλλά και πώς να το προλάβεις στο μέλλον.

Βρες τη… ρίζα του κακού

Καταρχάς για να διώξεις την υγρασία πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει κάποια διαρροή στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, γιατί σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα θα λυθεί μόνο όταν επισκευάσεις ή αντικαταστήσεις τους σωλήνες του νερού. Για να αποκλείσεις, λοιπόν, αυτό το ενδεχόμενο κάλεσε έναν υδραυλικό να δει τις σωληνώσεις του σπιτιού.

υγρασια

Υγρομόνωση… κάν’ το σωστά

Αν το πρόβλημα δεν είναι στα υδραυλικά, τότε θα πρέπει να ενισχύσεις την υγρομόνωση του σπιτιού. Συγκεκριμένα, αν η υγρασία εντοπίζεται στο ταβάνι, θα πρέπει να ξεκινήσεις με τη μόνωση της ταράτσας του σπιτιού. Όσο για την εσωτερική μόνωση, υπάρχουν πολλές λύσεις και ειδικά προϊόντα, ώστε να απαλλαγείς από τη μούχλα και την υγρασία, αλλά και να εμποδίσεις την επανεμφάνισή της στο μέλλον. Αναζήτησε και πάλι τη βοήθεια ειδικών, ώστε να θωρακίσεις το εσωτερικό του σπιτιού με αποτελεσματικό τρόπο και να μην τρέχεις πάλι σε λίγα χρόνια.

υγρασία

Tips πρόληψης για το μέλλον

Η θερμοκρασία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου, γιατί αυτό ενισχύει την εμφάνιση υγρασίας στους τοίχους.

Να αερίζεις συχνά όλους τους χώρους του σπιτιού, ειδικά το μπάνιο και την κουζίνα, όπου παράγονται περισσότεροι υδρατμοί και η υγρασία συσσωρεύεται. Για τον ίδιο λόγο, όταν μαγειρεύεις, να ανάβεις τον απορροφητήρα.

Μην αφήνεις τα ρούχα να στεγνώσουν μέσα στο σπίτι, γιατί με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται η εξάπλωση της υγρασίας σε όλους τους χώρους.

υγρασία

Χρησιμοποίησε κατάλληλα φυτά εσωτερικού χώρου, που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και απορροφούν την περιττή υγρασία, όπως η μπιγκόνια, η καλαθέα και η φτέρη.

Αγόρασε έναν αφυγραντήρα, είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επαναφέρεις τα επίπεδα της υγρασίας σε φυσιολογικές τιμές.

Για να ολοκληρώσεις όμως την αίσθηση θαλπωρής και ασφάλειας στο σπίτι σου, επίλεξε ένα από τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Anytime με τις καλύψεις που χρειάζεσαι!