Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι αναμφίβολα η περίοδος που, ειδικά στην Κύπρο, τα κλιματιστικά παίρνουν «φωτιά» και αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση τους μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα, από μείωση της απόδοσής τους, αύξηση των λογαριασμών ρεύματος, μέχρι και μια μικρή ή μεγάλη βλάβη. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ξέρεις πώς να κάνεις σωστή χρήση του κλιματιστικού, γιατί σίγουρα δε θα ήθελες να σε «κρεμάσει» την εποχή του χρόνου που το έχεις περισσότερο ανάγκη!

Τι να προσέξεις κατά την εγκατάσταση

Καταρχάς, πολλές φορές το λάθος γίνεται στην αρχή, δηλαδή στην εγκατάσταση του κλιματιστικού, γι’ αυτό είναι καλό να διασφαλίσεις τα εξής:

1) ότι η μονάδα που επέλεξες είναι η σωστή για τις διαστάσεις του χώρου που θες να καλύψεις,

2) ότι η απόσταση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και

3) ότι η εξωτερική μονάδα δεν εκτίθεται σε ηλιακή ακτινοβολία ή εμποδίζεται από έπιπλα ή άλλες συσκευές.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 22°) είναι επιβλαβείς όχι μόνο για τον οργανισμό μας αλλά και για την απόδοση του κλιματιστικού, άσε που καταναλώνουν και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Η ιδανική θερμοκρασία για το καλοκαίρι, όπως λένε οι ειδικοί, είναι μεταξύ 22 – 28°.

Πώς να ενισχύσεις την απόδοση του κλιματιστικού

Τέντες, κουρτίνες, blinds και γενικά ό,τι προσφέρει σκίαση βοηθάει στην ενίσχυση της απόδοσης του κλιματιστικού, ιδίως τις μεσημεριανές ώρες που η ακτινοβολία είναι έντονη.

Καλό είναι να μην υπάρχουν μεγάλα αντικείμενα σε ακτίνα μισού μέτρου από το κλιματιστικό, γιατί εμποδίζουν τη ροή του αέρα, άρα και την απόδοση.

Οι περσίδες το καλοκαίρι πρέπει να είναι ρυθμισμένες ώστε ο κρύος αέρας να κατευθύνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα στον χώρο.

Τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση ρεύματος. Πρέπει όμως να αερίζουμε συχνά τον χώρο, ώστε να αποτρέπουμε την ανακύκλωση του ίδιου αέρα.

Ηλεκτρική σκούπα, πλυντήρια και άλλες ηλεκτρικές συσκευές καλό θα ήταν να μην είναι σε λειτουργία όσο το κλιματιστικό είναι ανοιχτό, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να δροσίσει τον χώρο.

Συντήρηση και προστασία

Οι περσίδες και τα φίλτρα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, για να απομακρύνονται τα βακτήρια, αλλά και γιατί αυτό ενισχύει τη διάρκεια ζωής του μηχανήματος και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα βλαβών. Επιπλέον, η συντήρηση της συσκευής από εξειδικευμένο συνεργείο είναι απαραίτητη ανά τακτά διαστήματα για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Και φυσικά, επειδή όσο προνοητικοί και να είμαστε τα ατυχήματα στο σπίτι καραδοκούν, η ασφάλιση της οικίας μας στην Anytime είναι και θα είναι εγγύηση ασφάλειας και προστασίας – κάθε στιγμή!